Statele Unite se tem că Paul Rusesabagina, un fost hotelier a cărui poveste a inspirat filmul „Hotel Rwanda”, nu a beneficiat de un proces echitabil, a declarat luni purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, potrivit AFP.

Paul RusesabaginaFoto: Wikipedia

"Statele Unite sunt îngrijorate de condamnarea lui Paul Rusesabagina", care deține un permis de ședere permanentă în Statele Unite, la 25 de ani de închisoare pentru "terorism", a spus Price într-un comunicat.

"Lipsa garanțiilor pentru un proces echitabil pune sub semnul întrebării corectitudinea verdictului", a adăugat el.

Paul Rusesabagina, omul a cărui poveste a stat la baza filmului „Hotel Rwanda”a fost găsit vinovat de terorism, și condamnat la 25 de ani de închisoare, în urma unui proces pe care susținătorii săi îl consideră unul politic.

„El a fondat o organizație teroristă și a susținut financiar activități teroriste”, a declarat judecătoarea Beatrice Mukamurenzi, citată de AFP.

​​Paul Rusesabagina, fostul director al Hôtel des Mille Collines din Kigali, a fost judecat pentru presupusul sprijin acordat Frontului Național de Eliberare, un grup rebel acuzat de atacuri mortale în Rwanda în 2018 și 2019.

Paul Rusesabagina, în vârstă de 67 de ani, a devenit celebru după ce un film din 2004 i-a spus povestea modului în care, cu zece ani mai devreme, salvase peste 1.000 de oameni în timpul genocidului tutsi. Acest hutu moderat a devenit apoi un critic al regimului președintelui ruandez Paul Kagame.