Paul Rusesabagina, omul a cărui poveste a stat la baza filmului „Hotel Rwanda” a fost găsit vinovat de terorism, și condamnat la 25 de ani de închisoare, în urma unui proces pe care susținătorii săi îl consideră unul politic.

HotNews.roFoto: Hotnews

„El a fondat o organizație teroristă și a susținut financiar activități teroriste”, a declarat judecătoarea Beatrice Mukamurenzi, citată de AFP.

​​Paul Rusesabagina, fostul director al Hôtel des Mille Collines din Kigali, a fost judecat pentru presupusul sprijin acordat Frontului Național de Eliberare, un grup rebel acuzat de atacuri mortale în Rwanda în 2018 și 2019.

Paul Rusesabagina, în vârstă de 67 de ani, a devenit celebru după ce un film din 2004 i-a spus povestea modului în care, cu zece ani mai devreme, salvase peste 1.000 de oameni în timpul genocidului tutsi. Acest hutu moderat a devenit apoi un critic al regimului președintelui ruandez Paul Kagame.

Locuind în exil din 1996 în Statele Unite și Belgia, țară în care a obținut cetățenia, a fost arestat la sfârșitul lunii august 2020 în Rwanda în circumstanțe tulburi, când un avion care zbura spre Burundi a aterizat în Rwanda, avocații săi denunțând „o răpire”.

Într-un interviu acordat Al-Jazeera la sfârșitul lunii februarie, ministrul justiției din Rwanda a indicat că guvernul a finanțat operațiunea.

Într-un interviu la începutul lui septembrie, președintele ruandez Paul Kagame a declarat că procesul lui Paul Rusesabagina „nu are legătură cu filmul sau cu statutul său de celebritate”. „Este vorba despre viețile pierdute ale ruandezilor din cauza actiunilor sale si ale organizațiilor pe care le controla”, a spus Kagame.