Preşedintele rus Vladimir Putin a votat vineri online în prima zi a alegerilor pentru Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) ca urmare a carantinei în care a intrat în urmă cu trei zile, motivând aceasta prin infectarea cu COVID-19 a mai multora dintre colaboratorii săi apropiaţi, scrie EFE, potrivit

Putin votand online la alegerile parlamentareFoto: Captura YouTube

Agerpres.

Într-un interviu acordat postului de televiziune independent Dojd, expertul Dmitri Oreşkin, unul dintre comentatorii de opoziţie, şi-a exprimat îndoială că Putin din cauza COVID-19 "s-a izolat în buncăr", invocând lupta dintre clanurile de la Kremlin care se intensifică pe măsură ce se apropie următoarele alegeri prezidenţiale din 2024.

"După cum aţi văzut, în condiţii de restricţii sanitare, mi-am îndeplinit datoria civică online, în format electronic", a declarat Putin, după ce şi-a exercitat dreptul de vot, cum s-a putut vedea în imaginile difuzate de televiziunea de stat.

În imagini, Vladimir Putin apărea tastând la calculatorul din biroul său, la reşedinţa prezidenţială din Novo-Ogariovo.

"Vă mulţumim, votul Dumneavoastră a fost acceptat", a răspuns sistemul informatic de votare.

Putin, care a intrat în izolare la începutul acestei săptămâni, şi-a exprimat încrederea că ruşii vor participa "activ" la alegerile pentru Duma de Stat, îndemnându-şi conaţionalii să dea dovadă de "patriotism": "Făceţi-vă alegerea!".

În mod tradiţional, preşedintele rus votează la colegiul electoral din sediul Academiei de Ştiinţe din Moscova.

"Este important să nu uităm să ne revaccinăm la timp", a declarat Putin vineri dimineaţă în cadrul unei reuniuni în format de videoconferinţă.

Preşedintele rus a subliniat că "mai mulţi colegi de la (serviciile de) protocol, securitate şi serviciul de presă nu au făcut-o la timp, nu şi-au monitorizat nivelul de anticorpi". "Şi iată rezultatul. Trebuie să lucrez o anumită perioadă de timp în condiţii de carantină forţată", a remarcat Putin.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a estimat că participarea electorală online - o opţiune la care au dreptul 2,6 milioane de ruşi la Moscova şi în alte şase regiuni - va fi de aproximativ 90%.

În ceea ce priveşte participarea generală la scrutin, la ora locala 16:00 (13:00 GMT) prezenţa la vot depăşise uşor 9%.

Aproximativ 110 milioane de ruşi sunt chemaţi la urne de vineri până duminică în cadrul acestor alegeri legislative, de la care a fost eliminată opoziţia nesistemică, întrucât Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal Democrat al lui Vladimir Jirinovski şi Rusia Justă sunt considerate apropiate puterii, deşi li se spune că ar fi de opoziţie. În cadrul acestor alegeri partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, încearcă să-şi reînnoiască majoritatea în camera inferioară a parlamentului federal.

Citește și:

Alegeri parlamentare Rusia: Cine se înfruntă și cu ce șanse? Partidul lui Putin pe cale să obțină o nouă majoritate, în timp ce Navalnîi îndeamnă la votarea în masă a comuniștilor