Procuratura din Haiti a solicitat punerea sub acuzare a premierului Ariel Henry în legătură cu asasinarea preşedintelui Jovenel Moise, au relatat media locale citate miercuri de dpa și Agerpres.

Soldat in fata resedintei presedintelui haitian Jovenel MoiseFoto: Tcharly Coutin / Xinhua News / Profimedia

Presa locală a indicat marţi că biroul procurorului a cerut judecătorului care se ocupă de caz inculparea premierului. De asemenea, potrivit unui document al autorităţilor haitiene pentru imigraţie citat în presă şi în social media, acesta nu mai are voie să iasă din ţară.

Conform acestui ultim document, împotriva lui Henry există acuzaţii serioase legate de moartea lui Moise, dar nu este clar care sunt acestea.

Preşedintele haitian în vârstă de 53 de ani a fost asasinat pe 7 iulie de bărbaţi înarmaţi care au luat cu asalt reşedinţa acestuia în cursul nopţii. Potrivit unor informaţii ale poliţiei, crima a fost comisă de mercenari columbieni. Moise tocmai anunţase nominalizarea ca prim-ministru a lui Ariel Henry, al şaptelea de când era preşedinte, căruia urma să-i încredinţeze sarcina de a organiza noi alegeri.

La începutul lunii februarie, autorităţile haitiene au anunţat că au dejucat un plan de lovitură de stat care îl viza pe Moise, însă opoziţia politică a susţinut că a fost vorba pur şi simplu despre un scenariu imaginar prezentat de autorităţi.

Media locale au relatat recent că anchetatorii i-au cerut lui Henry clarificări despre unele convorbiri telefonice pe care le-ar fi avut cu unul dintre presupuşii susţinători ai asasinării lui Moise chiar în noaptea atacului.