Un purtător de cuvânt al talibanilor a negat că Abdul Ghani Baradar ar fi fost ucis într-un conflict în interiorul grupului, așa cum dădea de înțeles rețeaua zvonurilor și speculațiilor, dar la vârful Emiratului Islamic există disensiuni confirmate chiar de talibani, scrie BBC. Mărul discordiei îl reprezintă structura noului guvern de la Afganistan pe de o parte, iar, pe de alta, cui i se datorează victoria.

Revenirea lui Baradar in AfganistanFoto: Captura video

Un conflict major a izbucnit între viceprim-ministru al Afganistanului, Abdul Ghani Baradar, și ministrul de Interne în noul guvern, Sirajuddin Haqqani, liderul reţelei Haqqani, cu baza în apropierea graniței cu Pakistan şi considerată a fi vinovată de cele mai violente atacuri sinucigașe.

Conflictul a avut loc chiar la palatul prezințial au confirmat oficiali talibani pentru BBC.

Asta, după ce au fost informații neconfirmate că au existat disensiuni la nivelul conducerii talibanilor, după dispariția lui Baradar din vizorul publicului.

Ba, chiar au fost speculații și zvonuri că Baradar ar fi murit într-un conflict armat cu Sirajuddin Haqqani. Informația a fost negată astăzi de Sulail Shaheen, un purtător de cuvânt al talibanilor, care a spus că mullahul i-a transmis un mesaj vocal în care dezminte că a fost ucis sau rănit cu o armă de foc în urma unei confruntări.

”El spune că sunt minciuni și în întregime fără nicio bază”, a spus Shaheen într-un mesaj pe Twitter.

Talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului luna trecută, iar de atunci au declarat țara ”Emirat Islamic”. Noul cabinet interimar este compus în întregime din bărbați și figuri centrale ale liderilor talibani, unii dintre ei fiind foarte cunoscuți pentru atacurilor lor asupra forțelor americane în ultimele decenii.

O sursă talibană a spus pentru BBC Pashto că Baradar și Haqqani au avut un schimb foarte dur de cuvinte, în timp ce adepții lor s-au certat între ei în apropiere.

Un membru de seamă al talibanilor de la Qatar și o persoană apropiată de cei implicați au confirmat, de asemenea, că o ceartă a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Sursele au declarat că cearta a izbucnit deoarece Baradar, noul vicepremier, nu era mulțumit de structura guvernului lor interimar.

De asemenea, toate disensiunile ar fi pornit de la cine ar fi avut meritul pentru victoria grupului în Afganistan.

Baradar consideră că accentul ar trebui pus pe discuțiile diplomatice, în timp ce Haqqani este de părere că membrii grupului său sunt cei care au înfăptuit victoria prin lupte.

Baradar a fost primul lider taliban care a vorbit în mod direct cu un președinte american după ce a purtat o conversație telefonică cu Donald Trump în 2020. Înainte de aceasta, el a semnat în numele talibanilor acordul de la Doha privind retragerea trupelor americane.

Sursele talibane au spus pentru BBC că Baradar a părăsit Kabulul după ceartă și s-a dus în Kandahar.

Într-o înregistrare audio atribuită lui Baradar, acesta a spus că ”oriunde mă aflu la acest moment, suntem cu toții bine”.