Doi lideri talibani au dispărut din vizorul publicului ceea ce a dat naștere zvonurilor că au apărut disensiuni în interiorul grupului, iar viceprim-ministru al Afganistanului, Abdul Ghani Baradar, ar fi fost ucis char de către ministrul de Interne. Talibanii au negat speculațiile, relatează Reuters.

Mullah Abdul Ghani Baradar, liderul talibanilorFoto: YouTube

Sulail Shaheen, un purtător de cuvânt al talibanilor, a spus că mullahul Abdul Ghani Baradar, numit săptămâna trecută în postul de viceprim-ministru al Afganistanului, i-a transmis un mesaj vocal în care dezminte că a fost ucis sau rănit cu o armă de foc în urma unei confruntări.

”El spune că sunt minciuni și în întregime fără nicio bază”, a spus Shaheen într-un mesaj pe Twitter.

Talibanii au publicat de asemenea imagini video în care se presupune că apare Baradar la întâlniri în sudul Kadaharului. Reuters nu a putut verifica imediat imaginile.

Negarea decesului acestuia vine după câteva zile de zvonuri că susținătorii lui Baradar s-au confruntat cu cei ai lui Sirajuddin Haqqani, liderul reţelei Haqqani, cu baza în apropierea graniței cu Pakistan şi considerată a fi vinovată de cele mai violente atacuri sinucigașe, și ministru de Interne în noul guvern taliban.

Zvonurile vin în urma unor speculații privind rivalitatea dintre comandanții militari, precum Haqqani și lideri politici de la Doha, precum Baradar, care au condus eforturile diplomatice pentru a ajunge la un acord cu SUA.

Talibanii au negat în repetate rânduri speculațiile privind diviziunile interne.

Baradar, cândva văzut ca cel mai probabil liderul guvernului taliban, nu a fost văzut în public de ceva timp și, deși viceprim-ministru nu a făcut parte din delegația ministerială care l-a primit duminică, la Kabul, pe ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdoulrahman al Thani.

De asemenea, nici liderul suprem al mișcării, mulahul Haibatullah Akhundzada, nu a fost văzut în public de când talibanii au capturat Kabulul pe 15 august, deși el a emis un comunicat public când noul guvern a fost format săptămâna trecută.

Speculațiile privind liderii talibani au fost ”hrănite” de moartea fondatorului mișcării, Mullah Omar, care nu a fost făcută publică decât în 2015, la doi ani după ce a avut loc.

Citește și: