Opoziția de stânga condusă de laboristul Jonas Gahr Støre a câștigat luni alegeri legislative dominate de soarta activităților petroliere din țară, potrivit proiecțiilor de la închiderea urnelor, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Se așteaptă ca cele cinci partide de opoziție să câștige 104 din cele 169 de locuri din Storting, parlamentul unicameral al Norvegiei, suficient pentru a elimina coaliția de dreapta a conservatoarei Erna Solberg, arată aceste proiecții făcute din voturile timpurii.

Potrivit unei medii a sondajelor efectuate în perioada 2 august - 11 septembrie, publicată duminică de TV2, trio-ul favorizat de Støre ar putea câștiga o majoritate foarte restrânsă de 85 de locuri din cele 169 din Parlamentul unicameral Storting. Așa-numitul bloc „burghez” (de dreapta) ar colecta 67 de mandate, Rødt 9 și ODM 8.

Ultimatul Verzilor: sfârșitul petrolului

„Alerta roșie pentru umanitate” lansată la începutul lunii august de către experții ONU în domeniul climei (IPCC) a plasat problema încălzirii globale în centrul campaniei electorale și a forțat țara să reflecteze la soarta activităților companiilor petroliere care l-au făcut extrem de bogat .

Raportul i-a polarizat pe cei din stânga și, într-o măsură mai mică, din dreapta, dorind să pună capăt folosirii petrolului.

ODM, cel mai bine plasat partid, își condiționează sprijinul pentru sfârșitul imediat al tuturor explorărilor petroliere și solicită, de asemenea, sfârșitul exploatării în 2035.

Absolvent al Sciences Po Paris și ministru sub Jens Stoltenberg între 2005 și 2013, Støre a respins ultimatumul.

Forțele dominante din țară, conservatorii și laburistii susțin ambele o ieșire lină și treptată din economia petrolului.

Sectorul reprezintă 14% din produsul intern brut norvegian, peste 40% din exporturi și a creat 160.000 de locuri de muncă directe. Aurul negru a permis, de asemenea, regatului de 5,4 milioane de locuitori să adune cel mai mare fond suveran de avere din lume, cu aproape 12.000 de miliarde de coroane de active (1.166 miliarde de euro).

Potrivit multor observatori, un compromis va depinde de greutatea electorală a partidelor cu o fibră ecologică și ar putea presupune închiderea anumitor perimetre pentru prospectarea petrolului, în special în zona arctică.