Analiștii politicieni norvegieni se așteaptă ca un bloc „roșu-verde” să câștige alegerile legislative desfășurate luni în Norvegia, o alternanță care ar putea afecta activitățile petroliere ale țării, cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa de Vest, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit sondajelor, apare o majoritate clară pentru a disloca coaliția de centru-dreapta a Ernei Solberg, erodată de putere după opt ani la conducerea regatului nordic.

Liderul laburist Jonas Gahr Støre, un milionar în vârstă de 61 de ani care a militat împotriva inegalității sociale, este bine plasat pentru a-i succeda, dar contururile următorului guvern și ale bazei sale parlamentare rămân nerezolvate.

Partidul său și aliații săi privilegiați, Partidul de centru, care apără în principal interesele lumii rurale, și Stânga socialistă, în fruntea problemelor de mediu, vor obține o majoritate parlamentară? Sau va trebui ca acest bloc roșu-verde să obțină sprijinul altor două forțe de opoziție, ecologiștii ODM și / sau comuniștii din Rødt, care ar complica și mai mult negocierile?

"Sper că vom obține o poziție după sondajul de astăzi în care vom putea exercita presiuni asupra următorului guvern norvegian, care, sperăm, va fi condus de Støre și va avea o bună politică climatică și petrolieră", a declarat șeful ODM Une Bastholm după votul de luni.

Potrivit unei medii de sondaje efectuate în perioada 2 august - 11 septembrie, publicată duminică de TV2, trio-ul favorizat de Støre ar putea câștiga o majoritate foarte restrânsă de 85 de locuri din cele 169 din Parlamentul unicameral Storting. Așa-numitul bloc „burghez” (de dreapta) ar colecta 67 de mandate, Rødt 9 și ODM 8.

Ultimatul Verzilor: sfârșitul petrolului

„Alerta roșie pentru umanitate” lansată la începutul lunii august de către experții ONU în domeniul climei (IPCC) a plasat problema încălzirii globale în centrul campaniei electorale și a forțat țara să reflecteze la soarta activităților companiilor petroliere care l-au făcut extrem de bogat .

Raportul i-a polarizat pe cei din stânga și, într-o măsură mai mică, din dreapta, dorind să pună capăt folosirii petrolului.

ODM, cel mai bine plasat partid, își condiționează sprijinul pentru sfârșitul imediat al tuturor explorărilor petroliere și solicită, de asemenea, sfârșitul exploatării în 2035.

Absolvent al Sciences Po Paris și ministru sub Jens Stoltenberg între 2005 și 2013, Støre a respins ultimatumul.

Forțele dominante din țară, conservatorii și laburistii susțin ambele o ieșire lină și treptată din economia petrolului.

Sectorul reprezintă 14% din produsul intern brut norvegian, peste 40% din exporturi și a creat 160.000 de locuri de muncă directe. Aurul negru a permis, de asemenea, regatului de 5,4 milioane de locuitori să adune cel mai mare fond suveran de avere din lume, cu aproape 12.000 de miliarde de coroane de active (1.166 miliarde de euro).

Potrivit multor observatori, un compromis va depinde de greutatea electorală a partidelor cu o fibră ecologică și ar putea presupune închiderea anumitor perimetre pentru prospectarea petrolului, în special în zona arctică.