Industria șampaniei din Franța sfătuiește producătorii să reia exporturile către Rusia după ce acestea au fost oprite ca reacție la o lege care presupune că doar vinurile spumante rusești pot purta eticheta de ”șampanie”, scrie EuroNews.

Vladimir PutinFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Exporturile fuseseră oprite în iulie după ce Rusia a adoptat o lege care prevedea că eticheta ”champanskoie" era rezervată doar vinurilor spumante produse de Rusia. Mai mult, obliga producătorii francezi să elimine eticheta ”champagne” și să pună în loc ”vin spumant”.

Asta în ciuda faptului că în baza mai multor tratate internaționale și legi naționale, majoritatea țărilor limitează utilizarea termenului la vinurile produse în regiunea Champagne, prin acordarea statutului de denumire de origine protejată.

Dar acum Comitetul Interprofesional al Vinurilor Champagne (CIVC) îi sfătuiește pe producătorii de șampanie să reia transporturile. Suspendarea este ridicată deoarece autoritățile ruse nu au răspuns la mai multe scrisori trimise de miniștrii francezi.

Unul dintre motivele invocate de comitet pentru reluarea transporturilor a fost calmarea situației și evitarea aducerii cazului la Organizația Mondială a Comerțului, precum și evitarea penalizării consumatorilor și clienților ruși.

Vorbind la o întâlnire cu autoritățile franceze despre potențialele negocieri cu partea rusă, directorul comitetului, Charles Goemaere a spus: "Este important pentru noi să putem reporni transporturile către Rusia. Deci, acesta este numărul unu. Numărul doi este să discutați și negociați o soluție bună care să ne păstreze dreptul de a folosi numele."

Citește și: