Ministrul francez al agriculturii Julien Denormandie a declarat marți că termenul de șampanie (champagne) nu poate fi folosit decât pentru vinurile spumante provenite din celebra regiune a Franței cu același nume, deși sunt țări care au încercat să fure această denumire, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Protestul său vine după ce președintele rus Vladimir Putin a promulgat vinerea trecută o nouă lege care stipulează că doar vinurile spumante produse în Rusia pot purta această etichetă. Legea rusească obligă producătorii străini să aplice pe spatele sticlelor de vin spumant eticheta în care este descris produsul, doar producătorii ruși având dreptul să expună la vedere titulatura de "shampanskoye".

"Vă puteți imagina reacția autorităților franceze”, a comentat ministrul francez al agriculturii la postul Sud Radio.

"Numele de șampanie vine de la Champagne, frumoasa regiune a Franței unde este produs vinul”, a continuat el.

Mișcarea Kremlinului este percepută ca un afront major la adresa Franței care are reguli extrem de stricte pentru protejarea denumirii și a reputației vinului spumant, iar principalul producător francez a făcut apel luni la întreaga industrie să boicoteze Rusia și să oprească orice exporturi până la clarificarea situației.

“Oamenii din Champagne fac apel la diplomația franceză și europeană să încerce să obțină modificarea acestei legi inacceptabile”, se arată într-o declarație a Comitetului Champagne semnată de cei doi co-președinți, Maxime Toubart și Jean-Marie Barillère.