Papa Francisc a sosit duminică în Slovacia, după o scurtă escală la Budapesta, pentru o vizită oficială care va dura până miercuri şi pe agenda căreia sunt cuprinse de asemenea întâlniri cu supravieţuitori ai Holocaustului şi cu membri ai comunităţii rome.

Papa FranciscFoto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Suveranul pontif, care în cursul vizitei la Budapesta a pledat pentru „deschiderea” faţă de ceilalţi în discuţia avută cu premierul ungar Viktor Orban, acesta cerându-i la rândul său „să nu lase să piară Ungaria creştină”, a fost primit la Bratislava de şefa guvernului slovac, Zuzana Caputova, relatează AFP și Agerpres.

Pentru a marca sosirea sa, clopotele a 2.627 de biserici catolice slovace au bătut în acelaşi timp în momentul aterizării avionului suveranului pontif.

Papa Francisc se va întâlni luni cu membri ai comunităţii iudaice, inclusiv cu supravieţuitori ai Holocaustului. Marţi el se va deplasa în regiunile cele mai sărace ale Slovaciei, unde va avea discuţii în special cu reprezentanţi ai comunităţii rome, iar miercuri va reveni la Bratislava pentru a ţine o slujbă în aer liber la locul pelerinajului din Sastin, în acceaşi zi urmând să se întoarcă la Roma.

Slovacia se numără printre statele UE cu cele mai reduse rate de vaccinare anti-Covid-19, numai aproximativ jumătate dintre adulţii slovaci fiind vaccinaţi cu schema completă, faţă de media de 70% pe ansamblul UE.

Guvernul slovac hotărâse iniţial ca la evenimentele ocazionate de vizita suveranului pontif să fie permis numai accesul persoanelor vaccinate, ceea ce a provocat nemulţumiri şi un număr redus de rezervări. În final s-a decis acceptarea accesului şi pentru cei care prezintă un test Covid-19 negativ sau un certificat care atestă că au trecut prin boală.