Papa Francisc a adus un omagiu duminică la Budapesta unei națiuni „atașate rădăcinilor sale”, dar a cerut și maghiarilor să fie „deschiși” față de ceilalți, într-o aluzie voalată la politica antimigranție a premierului suveranist Viktor Orban, scrie AFP.

Vizita Papei francisc in UngariaFoto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

„Sentimentul religios este esența vieții acestei națiuni atât de atașată de rădăcinile ei”, a remarcat el din papamobile în fața unei uriașe mulțimi care venise să-l vadă.

„Dar crucea, plantată în pământ, pe lângă faptul că ne invită să ne înrădăcinăm bine, ridică și întinde brațele către toți (...) Dorința mea este să fii astfel: ancorat și deschis, înrădăcinat și respectuos”,a spus papa înainte de a-și adresa dorințele de binecuvântare în limba maghiară: „Isten éltessen!”.

Suveranul Pontif, în vârstă de 84 de ani,care a venit la Budapesta pentru a conduce Liturghia de închidere a Congresului Euharistic Internațional, a făcut aceste remarci în timpul rugăciunii duminicale, la finalul unei vizite fulgerătoare în Ungaria.

Se întâlnise anterior la sosirea pe pământ maghiar cu premierul Orban, însoțit de președintele țării Janos Ader.

Conținutul discuțiilor lor în spatele ușilor închise nu a fost dezvăluit cu adevărat, dar Viktor Orban, care dezaprobă primirea refugiaților din toate religiile susținute de Francisc, a indicat pe contul său de Facebook că „i-a cerut Papei să nu lase să piară creștinii Ungariei ”.

Suveranul Pontif urmează să părăsească Budapesta pentru a vizita Slovacia vecină, unde intenționează să petreacă trei zile.