Papa Francisc a sosit duminică dimineață în Ungaria, pentru o vizită neobișnuit de scurtă ce subliniază diferențele de poziție față de premierul naționalist și anti-imigranți Viktor Orban, transmite Reuters.

Vizita Papei francisc in UngariaFoto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Sfântul Părinte, în vârstă de 84 de ani, va petrece doar șapte ore în Budapesta, unde va participa la închiderea unei întruniri internaționale a Bisericii Catolice, iar apoi va merge în Slovacia, unde va sta mai mult și va vizita patru orașe, urmând să plece miercuri.

”Reîncepem vizitele, iar acest lucru este important deoarece putem aduce cuvintele și saluturile noastre oamenilor”, a declarat jurnaliștilor Francisc în avionul spre Budapesta.

Întrebat despre recenta operație chirurgicală suferită, Papa a spus că se simte bine.

La aeroport, capul Bisericii Catolice a fost primit de vicepremierul Zsolt Semjen, de cardinalul Peter Erdo și de episcopi ungari. Papa, zâmbitor, a făcut cu mâna copiilor care îl așteptau, apoi a plecat spre centrul Budapestei.

Potrivit programului, Francisc se va întâlni cu Viktor Orban și cu președintele Janos Adler, cu episcopi și reprezentanți ai unor comunități evreiești, înainte să țină slujba de încheiere a unui congres al Bisericii ce a început duminica trecută.

Extrem de scurta sa ședere în capitala ungară a făcut ca diplomați și jurnaliști din presa catolică să sugereze că Papa, ce face prima sa vizită de la operația din iulie, pune în prim-plan Slovacia, ceea ce echivalează cu o mustrare pentru Ungaria.

Francisc a denunțat adesea resurgența mișcărilor naționaliste și populiste, a cerut unitate în europa și a criticat țările ce încearcă să rezolve problema migrației cu acțiuni unilaterale și de izolare.

Citește și Papa Francisc - Prima călătorie în străinătate după intervenția chirurgicală din iulie îi va testa sănătatea și diplomația