Anne Hidalgo, primarul socialist al Parisului, a anunţat că va candida la preşedinţia Franţei şi a spus că, în calitate de femeie din familie de imigranţi şi cu rădăcini în clasa muncitoare, va încerca să repare diviziunile din societatea franceză şi să recâştige lucrătorii cu venituri mici dezamăgiţi de stânga.

Anne HidalgoFoto: Thomas SAMSON / AFP / Profimedia

„Modelul republican se dezintegrează în faţa noastră”, le-a spus ea susţinătorilor, duminică, în Rouen, relatează News.ro.

Hidalgo a avertizat cu privire la inegalităţile tot mai mari: „Vreau ca toţi copiii din Franţa să aibă aceleaşi oportunităţi pe care le-am avut eu”.

Anne Hidalgo, în vârstă de 62 de ani, este prima femeie primar al Parisului şi s-a remarcat prin campania ei de a reduce numărul maşinilor în capitala franceză, de a creşte numărul pistelor pentru biciclete şi de a face oraşul mai verde.

Hidalgo are în faţă o sarcină dificilă. Popularitatea Partidului Socialist a scăzut din timpul preşedinţiei lui François Hollande, care nu a mai candidat pentru un al doilea mandat în 2017.

Votanţii din clasa muncitoare au abandonat partidul, iar mulţi s-au temut că va dispărea după scorul de 6% obţinut în alegerile prezidenţiale din urmă cu patru ani.

Hidalgo, cu origini spaniole, care e sprijinită de noua generaţie de tineri socialişti şi caută să reinventeze partidul, şi-a centrat campania pe „depăşirea prejudecăţii de clasă” pentru a-şi recâştiga alegătorii şi vrea să reindustrializeze Franţa.

Preşedintele de centru Emmanuel Macron intenţionează să candideze pentru realegere în scrutinul din aprilie, iar Marine Le Pen, de extremă dreaptă, şi-a început duminică a treia campanie prezidenţială cu un înverşunat discurs anti-imigraţie.