Șefa extremei drepte franceze, Marine le Pen, a intrat duminică în campania prezidențială, cu șapte luni înainte, în momentul în care sondaj ele o dau în finală împotriva lui Emmanuel Macron, dar cu șansa a doua, scrie AFP.

Marine Le PenFoto: VALENTINE CHAPUIS / AFP / Profimedia

Le Pen a încredințat frâiele partidului său, Adunarea Națională, tânărului prim-vicepreședinte Jordan Bardella, care moștenește de luni o mișcare supra-îndatorată și zdruncinată de eșecul alegerilor regionale din iunie.

În fața a aproximativ 900 de activiști adunați în teatrul roman din Fréjus, în sudul Franței, Le Pen a declarat că alegerile prezidențiale din aprilie și mai 2017 „nu vor fi doar o alegere a societății, așa cum au dat-o sondajele anterioare, ci va fi o alegere a civilizației ".

„Vor exista doar două alternative” în 2022, „fie diluarea Franței prin deconstrucție și scufundare (migratorie), fie saltul salutar care va aduce Franța în mileniul trei în jurul ideii de națiune”, a adăugat ea.

„Ajungem la o răscruce de drumuri unde o cale duce la abis și cealaltă la vârf”, a declarat candidatul care nu este de acord cu „pesimismul” lui Eric Zemmour, un editorialist pentru care identitate franceză, imigrația și islamul sunt temele preferate. Acesta din urmă cochetează de luni de zile o posibilă candidatură la președinție, fapt care îngrijorează partidul RN.

Un sondaj efectuat la începutul lunii septembrie l-a creditat cu aproximativ 8% din intențiile de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale, un scor care ar putea afecta candidatura lui Marine Le Pen, finalistă în 2017, și pentru moment bine plasată pentru a ajunge din nou în turul al doilea.

Potrivit unui sondaj Ifop - Fiducial publicat acum o săptămână, ipoteza unui duel Emmanuel Macron - Marine Le Pen în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2022 rămâne validă, indiferent de candidatul de dreapta aliniat în primul turn.