Companiile media din Australia sunt responsabile de comentariile făcute la postările lor de pe Facebook, a decis săptămâna aceasta cea mai înaltă instanță a țării, relatează CNN.

Sigla FacebookFoto: J Dharmasena, Dreamstime.com

Decizia ar putea avea un impact amplu asupra modului în care presa australiană va interacționa în viitor cu cititorii pe platformele social media.

Înalta Curte a Australiei a respins miercuri argumentele aduse de 3 dintre cele mai mari companii mass-media din țară, acestea afirmând că nu ar trebui să fie responsabile de comentariile făcute de utilizatorii Facebook la articolele publicate de acestea pe platforma social media.

Cazul a ajuns la Înalta Curte după ce companiile au făcut apel la o decizie a unei instanțe inferioare.

„Tentativa reclamanților de se înfățișa drept victime pasive și în necunoștință de cauză a funcționării Facebook are un aer ireal”, au notat în motivarea deciziei judecătorii Înaltei Curți.

„Luând acțiuni pentru a-și asigura beneficii comerciale din funcționalitatea Facebook, reclamanții poartă consecințele legale”, mai notează hotărârea.

Fairfax Media Publications, Nationwide News și Australian News Channel s-au adresat instanțelor după ce au fost date în judecată de Dylan Voller, un tânăr care a fost încarcerat în sistemul de detenție juvenilă al țării.

Tratamentele rele la care a fost supus tânărul în penitenciar au făcut subiectul unui scandal în 2016 și acesta a dat ulterior în judecată cele 3 companii media din cauza faptului că unele comentarii făcute pe paginile lor de Facebook îl acuzau de infracțiuni grave pe care avocații săi afirmă că nu le-a comis.

Decizia Înalte Curți de miercuri nu soluționează cazul separat de defăimare intentat de Voller companiilor, acesta urmând să fie judecat acum de Curtea Supremă a statului New South Wales.

Însă decizia va avea un impact major asupra peisajului media din Australia.

Nine Entertainment, una dintre cele mai mari organizații mass-media din Australia și proprietarul companiei Fairfax, a declarat joi că este „dezamăgită” de decizie și că aceasta „va avea implicații asupra lucrurilor pe care le vom putea posta pe social media în viitor”.

Citește și: