Intenția de vot pentru Creștin-Democrații germani (CDU/CSU) a scăzut la sub 20% pentru prima dată în istoria de după al Doilea Război Mondial al Germaniei, arată un sondaj publicat de Forsa marți și citat de Euractiv.

Angela MerkelFoto: THOMAS FREY / AFP / Profimedia

Social-Democrații (SPD) conduși de vicecancelarul și ministrul de finanțe Olaf Scholz conduc în sondaje cu aproximativ 25% din intenția de vot. Verzii ar obține 17% din voturi în timp ce liberalii de la FDP 13%.

Formațiunea de extrema dreaptă AfD (Alternativă pentru Germania) este cotată cu 11% din intenția de vot în timp ce comuniștii anti-NATO de la Die Linke cu 6%.

Acest lucru înseamnă că nicio alianță formată din două partide nu va putea forma o majoritate după alegerile parlamentare programate pentru data de 26 septembrie.

Însă mai multe alianțe în 3 ar fi posibile, date fiind cifrele actuale: o alianță de stânga SPD-Verzi-Die Linke, una SPD-Verzi-FDP și opțiunea CDU-Verzi-FDP sau CDU-SDP-FDP.

Scăderea istorică în sondaje marchează încă o lovitură pentru Armin Laschet, candidatul conservatorilor pentru a-i urma Angelei Merkel în funcția de cancelar, fiind improbabil ca acesta să obțină nominalizarea în oricare din configurațiile vehiculate.

Merkel a încercat marți să ofere un imbold partidului său, susținând un discurs impresionant în Bundestag în care le-a cerut germanilor să susțină un viitor guvern condus de Armin Laschet.

„Cetăţenii au alegerea în câteva zile: un guvern care acceptă sprijinul partidului Die Linke împreună cu Partidul Social-Democrat (SPD) şi cu Verzii, sau cel puţin nu-l exclude, ori un guvern condus de Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU), un guvern federal care conduce ţara noastră către viitor cu moderaţie”, a spus Merkel.

Laschet, ales de Creștin-Democrați pentru a candida la funcția de cancelar în detrimentul mult mai popularului premier al Bavariei, Markus Söder, are probleme în a-și reveni după o gravă lovitură de imagine, fiind surprins râzând în hohote în timpul unei vizite în zonele devastate de inundațiile din luna iulie.