Orașul chinez Jingzhou va plăti nu mai puțin de 20 de milioane de dolari pentru a muta o statuie cu o înălțime de 58 de metri a zeului războiului Guan Yu, relatează Insider.

Statuia lui Guan YuFoto: ChinaImages / ddp USA / Profimedia

Suma uriașă a atras și atenția oficialilor anticorupție locali care au publicat un comunicat dur pe 7 septembrie, cerând mai multă „supraveghere” când vine vorba de aprobarea unor „proiecte majore” precum construirea acestei statui colosale de bronz în 2016.

Guan Yu, un războinic faimos din Perioada celor 3 Regate (aprox. 220-280 e.n.), este venerat ca zeu al războiului în China.

„Este o risipă de peste 300 de milioane de yuani (n.r. 46 milioane de dolari). În primul rând, statuia a fost construită ilegal și apoi înlăturată”, au declarat oficialii anticorupție cu privire la statuia din provincia Huabei din centrul țării.

Acest lucru se datorează faptului că statuia uriașă a generalului chinez a costat în 26 de milioane de dolari când a fost construită în urmă cu 5 ani. În plus, aceasta se află într-o zonă a orașului unde regulile urbanistice nu permit ca o construcție să aibă o înălțime mai mare de 21 de metri.

Însă proponenții proiectului au reușit să eludeze reglementările și să obțină aprobarea sa.

Controversele generate de statuie

La momentul dezvelirii sale aceasta a fost prezentată drept cea mai mare statuie de bronz a generalului, potrivit South China Morning Post.

Însă nu toată lumea a fost fană a monumentului.

Guvernul central de la Beijing a declarat că statuia a „ruinat înfățișarea istorică și culturală a Jingzhou” iar Ministerul pentru locuințe și dezvoltare al orașului a optat în luna decembrie a anului trecut pentru mutarea sa din locația în care a fost amplasată inițial, Parcul Guan Gong.

Unii rezidenți ai orașului s-au plâns la rândul lor că monumentul este urât, relatând pentru site-ul local Sina News că localnicii „nu se duc acolo”.

Imagini distribuite pe Weibo, varianta chineză a Twitter, îl arată pe zeul războiului „decapitat” în timp ce muncitorii se chinuiau să înlăture statuia bucată cu bucată.

Aceasta va fi mutată acum în Dianjiangtai, un cartier turistic mai puțin central aflat la aproximativ 8 kilometri de locația sa actuală.

Pe același subiect: