Aproximativ cincizeci de persoane au fost rănite duminică în Muntenegru în timpul ciocnirilor dintre polițiști și manifestanți care au încercat să împiedice înscăunarea noului șef al Bisericii Ortodoxe Sârbe în acest mic stat balcanic în care au crescut tensiunile de identitate, potrivit AFP.

protest Muntenegru fata de intronizarea sefului Bisericii Ortodoxe SarbeFoto: Captura video

Poliția a anunțat, de asemenea, arestarea a 14 persoane în urma violenței care a afectat scurta ceremonie din Cetinje, fostul oraș regal din sudul țării.

Episcopul Joanikije a fost transportat cu elicopterul din capitala Podgorica la mănăstirea orașului pentru a ocoli baricadele care blocaseră căile de acces ale Cetinje cu o zi înainte.

Tensiunile legate de identitatea Muntenegrului și de relațiile sale cu Serbia s-au intensificat în țară în ultimele zile, odată cu anunțul organizării ceremoniei în această mănăstire din secolul al XV-lea.

Pentru că dacă această clădire găzduiește sediul Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC) din Muntenegru, a fost timp de secole sediul conducătorilor muntenegreni și unii dintre locuitori o văd ca un simbol al „suveranității” muntenegrene.

Muntenegru a devenit independent de Serbia în 2006, după aproximativ 90 de ani împreună, dar o treime din cei 620.000 de locuitori se identifică ca sârbi, iar unii naționaliști refuză Muntenegrului o identitate separată.

SPC este dominant în această țară populată cu 72% ortodocși. Dar adversarii săi îl acuză că slujește interesele Belgradului și vor ca Biserica Ortodoxă Muntenegreană să fie recunoscută ca fiind autocefală, minoritară și nerecunoscută de lumea ortodoxă.

Președintele muntenegrean a inflamat protestele

Poliţia a dispersat duminică dimineaţă sute de manifestanţi muntenegreni strânşi în oraşul istoric Cetinje şi hotărâţi să împiedice întronizarea şefului Bisericii Ortodoxe sârbe (SPC) în Muntenegru.

Opozanţii, susţinuţi de formaţiunea politică a preşedintelui muntenegrean Milo Djukanovic (DPS), înlăturată de la putere în urmă cu un an, au ridicat sâmbătă baricade pentru a bloca accesul maşinilor în Cetinje şi au aprins focuri pentru a se încălzi, a relatat un corespondent al AFP. Unii protestatari erau înarmaţi şi au tras focuri de armă în aer, în timp ce alţii au dat foc la pneuri.

Protestatarii au părăsit baricadele în momentul începerii ceremoniei de întronizare. Ei au răspuns apelului organizaţiilor care se proclamă "patriotice", precum şi formaţiunii politice DPS, a preşedintelui muntenegrean Milo Djukanovic, învinsă în urmă cu un an la alegerile legislative de o coaliţie apropiată SPC. Preşedintele Djukanovic, care şi-a anunţat prezenţa la Cetinje "unde este apărată demnitatea statului", acuză autorităţile din Serbia vecină şi SPC că "neagă Muntenegrul şi pe muntenegreni, precum şi integritatea" ţării sale.

În opinia premierului muntenegrean Zdravko Krivokapic, apropiat bisericii sârbe, Milo Djukanovic este "cel care a inspirat şi a iniţiat tensiunile".

Şeful guvernului a făcut apel "la toţi cetăţenii oneşti muntenegreni să nu cedeze manipulării celor care sunt gata să împingă fraţii într-un conflict pentru a-şi păstra beneficiile şi privilegiile". Joanikije a fost numit în mai pentru a-i succeda arhiepiscopului Amfilohije, decedat în octombrie 2020 din cauza coronavirusului şi care conducea Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru din 1990.