Președintele Joe Biden a criticat joi refuzul Curții Supreme a SUA de a bloca o lege restrictivă privind avortul din Texas, „un atac fără precedent împotriva drepturilor constituționale ale femeilor”, scrie AFP.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Decizia înaltei instanțe, luată la miezul nopții, „provoacă haos constituțional” și „insultă statul de drept”, adaugă el într-o declarație acidă.

„Impactul deciziei de aseară va fi imediat și necesită un răspuns imediat”, a spus el, ordonând guvernului său să găsească „măsuri pentru a asigura că femeile din Texas au acces la avorturi în Canada. Complet sigure și legale” și pentru a proteja clinicile și medicii de potențiale procese.

Legea din Texas, care interzice avorturile odată ce se detectează bătăile inimii embrionului, „este atât de extremă încât nu prevede o excepție în caz de viol sau incest”, a declarat Biden.

În plus, „conferă cetățenilor puterea de a da în judecată personalul medical sau rudele femeilor care își exercită dreptul de a alege” dacă vor continua sau nu o sarcină, a menționat el.

„Străinii vor putea acum să intervină în cele mai intime și personale decizii de sănătate cu care se confruntă femeile”, a spus Joe Biden.

Mai rău, potrivit acestuia, legea „îi încurajează să o facă cu promisiunea că vor primi 10.000 de dolari dacă vor câștiga în instanță”.

„În loc să-și folosească autoritatea supremă pentru a se asigura că justiția se face cu corectitudine, cea mai înaltă instanță a națiunii noastre va lăsa milioane de femei din Texas ... să sufere pe măsură ce instanțele se ocupă de complexitatea procesuală” a acestui dosar, a criticat din nou șeful de la Casa Alba.