​Mullahul Hebtullah Akhund (sau Hibatullah Akhundzada) a devenit comandantul suprem al talibanilor în luna mai 2016, după ce fostul lider Mullahul Mansoor a fost ucis într-un atac american cu drone, în timp ce călătorea într-un convoi auto, scrie Outlookindia.com. Akhun este în prezent responsabil cu tot ce înseamnă proiecte militare, politice și religioase ale talibanilor. Reputația lui nu este una de războinic dur, ci mai degrabă de erudit islamic. La fel ca majoritatea liderilor talibani, el a luptat împotriva ocupației sovietice în anii ’80. Dar, spre deosebire de Mullahul Omar, care și-a pierdut un ochi în lupta cu rușii, despre Akhund nu există legende ale unor fapte de vitejie.

Mawlawi Hibatullah Akhundzada, liderul suprem al talibanilorFoto: Wikipedia

Este mai degrabă un om religios care a ocupat în timp și funcția de lider al Curților Sharia, având astfel ultimul cuvânt atunci când era vorba de interpretarea legii Sharia. Are 60 de ani în prezent, este paștun și face parte din tribul Noorzai.

Prenumele său, Hibatullah, înseamnă „dar de la Dumnezeu” în arabă. Tatăl său, Muhammad Akhund, era un erudit religios și imam la moscheea Malook din satul Safid Rawan.

Familia sa s-a mutat la Quetta, în provincia Balochistan din Pakistan, după invazia sovietică, iar Akhundzada a studiat la unul dintre madrasele (seminarii islamice) de acolo.

Mai târziu, a fost numit șeful curții militare a talibanilor din estul provinciei Nangarhar iar ulterior, șef adjunct al Curții Supreme.

După ce guvernul taliban a căzut ca urmare a invaziei americane din 2001, Akhundzada a devenit șeful consiliului de erudiți religioși al grupului.

Yousef Ahmadi, principalii purtători de cuvânt ai talibanilor pentru sudul Afganistanului, a declarat că fiul mai mic al lui Akhundzada, Abdur Rahman, a murit în iulie 2017 în urma unui atac suicidar asupra unei baze militare din Gereshk, în provincia Helmand. Oficialii talibani spun că Akhundzada știa de intenția fiului său și a aprobat-o.

Au existat două tentative de asasinare a lui Akhund. Una dintre ele a avut loc în Quetta în 2012, când, în timpul uneia din prelegerile sale, un bărbat a îndreptat un pistol către Mawlawi Haibatullah , dar pistolulul nu s-a descărcat. Talibanii au dat atunci vina pe Direcția Națională de Securitate afgană.

A doua tentativă a avut loc în 2019, când o bombă a explodatîntr-o moschee din provincia Balochistan din Pakistan, ucigându-i pe fratele și pe tatăl lui Akhund, actualul lider taliban scăpând fără să fie rănit.