Un politician italian de extrema dreaptă și-a dat demisia din guvern după ce a propus ca un parc public să fie redenumită „Mussolini”, scrie Euronews.

Claudio DurigonFoto: Mauro Scrobogna / La Presse / Profimedia Images

Claudio Durigon a confirmat că a demisionat din funcția de subsecretar de stat pentru economie după o întâlnire cu Matteo Salvini, liderul partidului Liga Nordului din care face parte.

Durigon a declanșat controverse după ce a propus ca numele unui parc din orașul Latina din regiunea Lazio să fie schimbat în „Arnaldo Mussolini”, numele fratelui mai mic al fostului dictator fascist.

Propunerea a provocat furie în parlamentul de la Roma, aleșii cerând demisia lui Durigon.

„Am decis să demisionez din postul meu din guvern, pe care mereu l-am onorat cu implicare deplină, mândrie și seriozitate”, a anunțat Durigon într-o scrisoare.

„Mi-e clar că în propunerea mea vizavi de parcul municipal din Latina, deși făcută cu cea mai bună credință, am făcut greșeli. Regret acest lucru și sunt pregătit să plătesc prețul dar îmi cer scuze, înainte de toate”, a mai spus acesta.

El a subliniat de asemenea că nu s-a identificat niciodată drept fascist și că a fost mereu împotriva dictaturilor.

Parcul din Latina, orașul natal al lui Durigon, a fost anterior numit după Arnaldo Mussolini, înainte de a fi redenumit în 2017.

În prezent se numeste „Falcone-Borsellino”, după cei doi magistrați sicilieni care au fost uciși de mafia italiană în 1992.

„Am vrut doar să îmi aduc omagiul istoriei orașului, nu să compar numele judecătorilor uciși cu cel al fratelui lui Mussolini sau să fac o comparație absurdă între ei”, a mai spus Durigon.

Acesta a afirmat de asemenea că este o victimă a atacurilor de presă și a celorlalte formațiuni politice.

Mai mulți parlamentari italieni au amenințat că vor depune o cenzură împotriva guvernului de coaliție a premierului Mario Draghi dacă Durigon nu demisionează.

Citește și: