Exploziile de lângă Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul au șocat opinia publică internațională și liderii mondiali care și-au exprimat condoleanțele și solidaritatea cu poporul american și cel afgan, condamnând în termeni duri atacul terorist, relatează Fox News.

Summitul G7 privind situatia din AfganistanFoto: Pool / Abaca Press / Profimedia Images

Președintele american Joe Biden a amânat o întâlnire pe care urma să o aibă cu premierul israelian Naftali Bennett și este ținut la curent cu evoluția situației, potrivit oficialilor administrației sale.

Cancelarul german Angela Merkel și-a anulat o deplasare pe care urma să o aibă în Israel unde urma să se întâlnească la sfârșitul săptămânii cu guvernul israelian.

„Evenimentele din această după-amiază arată că riscul este imens şi că este vorba de o situaţie foarte, foarte tensionată pentru a scoate oamenii din ţară” (din Afganistan), a declarat Merkel.

„Nu cunoaştem încă toate detaliile, însă teroriştii au vizat persoane ce aşteptau în exteriorul aeroportului în speranţa de a părăsi ţara”, a subliniat Angela Merkel.

„Aceste persoane îşi doresc securitate şi libertate, prin urmare este vorba de un atac absolut josnic într-o situaţie foarte tensionată”, a denunţat ea.

Premierul britanic Boris Johnson a convocat o ședință de urgență a consiliului de securitate și a denunțat atacul ca fiind „demn de dispreț”.

„Ne exprimăm condoleanțele atât Statelor Unite ale Americii cât și poporului afgan”, a declarat Johnson, subliniind că Marea Britanie își va continua planurile de evacuare „până în ultimul moment”, relatează The Guardian.

Johnson a anunțat că Marea Britanie își va continua operațiunea de evacuare din Kabul, precizând că „ne apropiem acum de finalul ei, chiar de finalul ei".

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat la rândul său „sprijinul deplin” pentru coordonarea cu „aliații americani” în vederea răspunderii la explozii, potrivit Irish Times.

Macron și-a întrerupt vizita diplomatică în Irlanda pentru a vorbi despre evenimentele tragice la scurt timp după confirmarea exploziilor.

„De asemenea ne vom coordona îndeaproape în legătură cu problemele care trebuie rezolvate în viitorul apropiat, privind cooperarea militară, problemele legate de migrație și vom coopera cu Consiliul de Securitate al ONU deoarece în zilele și săptămânile ce urmează vom fi nevoiți să definim cursul mandatului ONU”, a spus Macron.

„Orele care urmează vor rămâne extrem de periculoase la aeroportul din Kabul”, a mai afirmat președintele francez.

Secretarul general al NATO și fostul premier norvegian Jens Stoltenberg a condamnat cu fermitate atacurile și și-a exprimat condoleanțele pentru cei afectați de atacuri.

„Condamn ferm acest atac terorist îngrozitor. Prioritatea noastră rămâne evacuarea cât mai multor oameni posibil către un mediu sigur, cât mai rapid cu putinţă”, a reacţionat Stoltenberg pe Twitter.

Urmărește LIVETEXT pe HOTNEWS ultimele evoluții ale situației din Kabul AICI.