Erik Prince, fondatorul și fostul CEO al controversatului contractor de securitate Blackwater, se oferă să scoată oameni din Kabul pentru 6.500 de dolari de persoană înainte de termenul final de retragere a trupelor americane din Afganistan, scrie The Hill.

Erik PrinceFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

The Wall Street Journal a relatat miercuri că Prince a anunțat că pentru suma respectivă o persoană poate fi transportată în siguranță la Aeroportul Internațional Hamid Karzai și apoi îmbarcat într-o cursă charter.

Acesta a spus de asemenea că persoanelor care vor să fie aduse la aeroport dar le e teamă să iasă din case li se va percepe un comision în plus.

Oferta lui Prince vine în contextul în care guvernul american și aliații săi depun eforturi frenetice pentru a-și evacua cetățenii și pe afganii care au colaborat cu forțele coaliției sau vizați de represalii din partea talibanilor din alte motive.

WSJ notează că echipe NATO și SUA sunt trimise în zone din Kabul controlate de talibani pentru a recupera și escorta persoane aflate în pericol la aeroport.

Forțele americane au evacuat aproximativ 19.000 de persoane din Afganistan miercuri, potrivit Casei Albe, numărul total al persoanelor evacuate din regiune ajungând la 82.300.

Talibanii au început însă să pună piedici eforturilor de scoatere a oamenilor din Kabul și i-au avertizat pe afgani să nu părăsească țara.

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat marţi la o conferinţă de presă că afganii nu mai au permisiunea din partea grupării islamiste de a merge la aeroportul din Kabul, din cauza situaţiei haotice de acolo.

De asemenea, talibanii au creat puncte de control pe căile care duc la aeroport, existând relatări că acestea au fost folosite pentru a intimida, bate și biciui oamenii.

Prince, un fost membru al forțelor speciale ale Marinei SUA (Navy SEALS) a atras atenția opiniei publice internaționale în 2007 când contractori ai Blackwater au ucis 17 civili în Irak.

Acesta a fost acuzat de asemenea de încălcarea embargourilor privind vânzarea de arme în Somalia și Libia și că a stabilit o linie clandestină de comunicații cu guvernul rus.

Citește și: