Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat marţi, la o conferinţă de presă, că afganii nu mai au permisiunea din partea grupării islamiste de a merge la aeroportul din Kabul, din cauza situaţiei haotice de acolo. El a precizat că nu va fi acceptată prelungirea termenului limită pentru retragerea trupelor, scrie news.ro. Mulţimile de la aeroport ar trebui să plece acasă şi siguranţa lor va fi garantată, a mai spus acesta, potrivit BBC. ”Însă SUA continuă să invite oamenii la aeroport pentru a se îmbarca. Cerem americanilor - nu încurajaţi afganii să plece.... Avem nevoie de talentul lor”, a adăugat Mujahid.

Zabihullah MujahidFoto: Captura YouTube

Zabihullah Mujahid a adăugat că presa afgană lucrează din nou, la fel şi spitalele, şcolile, universităţile şi guvernele locale.

Reprezentantul grupării a mai afirmat că nu crede că termenul limită de 31 august pentru evacuările din Kabul va fi prelungit, considerând că este suficient timp pentru a scoate din ţară cetăţenii străini.

Talibanii „nu sunt pentru” a da permisiunea afganilor să plece, a punctat el.

În plus, a sugerat că femeilor nu le va fi permanent interzis să muncească şi că ar trebui să rămână acasă, momentan, susţinând că nu au fost concediate şi că salariile le vor fi plătite: „Este, în prezent, pentru binele lor, pentru a preveni orice rău tratament”.