Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat sâmbătă toate țările, în special țările europene, să primească o parte din refugiații afgani evacuați din Kabul și a asigurat statele membre ale UE că vor face acest lucru cu ajutorul financiar al Europei, relatează AFP.

Charles Michel si Ursula von der LeyenFoto: Francisco Seco / AFP / Profimedia

„Fac apel la toate statele care au participat la misiunile din Afganistan, europeni și alții, să accepte cote de primire suficiente (...) astfel încât, în mod colectiv, să putem veni în ajutorul celor care au nevoie de protecție”, a spus Ursula von der Leyen după o vizită în Spania la centrul de primire pentru angajații afgani ai UE din Kabul.

"Comisia este pregătită să prevadă mijloacele bugetare necesare pentru a sprijini statele membre ale UE care se vor oferi pentru a ajuta refugiații să se stabilească pe teritoriul lor", a continuat ea într-o conferință de presă la baza militară Torrejón de Ardoz (nord-estul Madridului), unde a fost înființat acest centru de primire.

Nu este încă clar câte țări membre ale UE s-au angajat să primească refugiații afgani pe solul lor sau dacă unele guverne au refuzat.

Însoțiți de premierul spaniol Pedro Sánchez, von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au vizitat anterior clădirile puse la dispoziția refugiaților la această bază, pe unde trebuie să treacă toți afganii care au lucrat la Kabul pentru instituții UE și familiile acestora înainte de a fi apoi repatriați în diferite țări pentru a începe o nouă viață acolo.

Într-o aluzie la natura sensibilă a acestui subiect în blocul comunitar, Michel, la rândul său, a admis că imigrația este „o problemă dificilă în Uniunea Europeană” și a pledat pentru stabilirea „migrațiilor regulate și ordonate”.

Întrebată despre relațiile dintre UE și talibani, care controlează acum cea mai mare parte a Afganistanului, președinta Comisiei Europene a insistat și asupra faptului că, dacă există într-adevăr „contacte operaționale” cu aceștia pe teren pentru a „salva vieți”, nu a existat „niciun dialog politic” cu această mișcare și, prin urmare, „nicio recunoaștere a talibanilor”.

La rândul său, prim-ministrul spaniol a afirmat că un număr de afgani sosiţi în ultimele zile la centrul de la Torrejon de Ardoz, cu o capacitate de primire de '800 de persoane', au fost deja repartizaţi spre alte ţări, mai ales 'Danemarca şi unele state baltice'.

Sanchez a mai anunţat că încă două avioane vor ajunge în Spania sâmbătă, unul la ora locală 18.00 (16.00 GMT) şi celălalt la 21.00 (19.00 GMT). În primul se vor afla angajaţi afgani ai UE şi familiile lor, iar în următorul, persoane care au lucrat pentru Spania, precum şi 'câţiva americani'.

Citește și:

SUA vor să extindă evacuările din Kabul spre Europa

Preşedinta Comisiei Europene: Nu există discuţii politice cu talibanii, nu există recunoaştere