Statele Unite sunt așteptate să anunțe că țări din Europa și Orientul Mijlociu au fost de acord să găzduiască temporar persoane evacuate din Kabul, au spus vineri oficiali americani pentru Reuters, în timp ce baza SUA din Qatar a atins capacitatea maximă.

copil afgan asteptand sa plece din KabulFoto: Wakil Kohsar / Profimedia Images

Statele Unite încearcă cu disperare să evacueze mii de oameni din Afganistan pe măsură ce apar din ce în ce mai multe informații că represaliile talibanilor împotriva afganilor care au lucrat cu forțele conduse de SUA, forțând astfel puterile străine să accelereze efortul de evacuare.

Dar oficialii au spus că niciun zbor de evacuare nu a părăsit Kabulul pentru câteva ore vineri, deoarece nu aveau unde să meargă din cauza unei supraaglumerări a bazei aeriene Al Udeid din Qatar, unde se află Comandamentul central al SUA și care adăpostește deja 8.000 de evacuați afgani.

Un înalt oficial al administrației a declarat că comandantul SUA de pe teren a dispus reluarea zborurilor.

Un alt oficial a spus că este probabil ca unele zboruri să meargă în continuare la Doha, să lase acolo câțiva dintre evacuați și apoi să continue spre alte locații.

Președintele Biden a spus vineri seară că zborurile de evacuare au fost suspendate pentru câteva ore, dar pentru ”a ne asigura că putem procesa evacuații care sosesc la punctele de tranzit”.

Nu este clar când se va face un anunț formal.

Oficialii americani, care au vorbit sub protecția anonimatului, au declarat că anunțul așteptat al Departamentului de Stat ar putea include mai multe destinații precum Bahrain, dar Europa a fost aleasă pentru că e mai ușor logistic decât în alte părți ale lumii.

Unul dintre oficiali a spus că aceștia vor fi duși probabil către vestul și sudul Europei.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că Berlinul a fost de acord cu Washingtonul să adăpostească temporar oamenii la baza aeriană Ramstein. Nu este clar imediat ce alte țări europene vor fi implicate.

Departamentul de Stat al SUA a refuzat să comenteze, dar a declarat că este „recunoscător tuturor partenerilor noștri care joacă un rol în acest efort”.

Washingtonul luptă pentru a scoate oamenii înainte de termenul limită din 31 august, când forțele sale ar trebui să plece din Afganistan.

Unul dintre principalele obstacole pentru persoanele care doresc să părăsească Afganistanul continuă să fie călătoria periculoasă către aeroportul din Kabul. Statele Unite nu au putut până acum să asigure trecerea în siguranță a cetățenilor americani sau altora, deși au declarat că au primit asigurări din partea talibanilor că nu vor împiedica oamenii să ajungă acolo.

Dar rapoartele de la sol au sugerat contrariul. Mii de afgani care țineau în brațe documente, copii și alte bunuri erau în continuare înghesuiți în aeroport, unde luptătorii talibani au ordonat celor care nu aveau documente de călătorie să meargă acasă. În și în jurul aeroportului, 12 persoane au fost ucise de duminică, au declarat oficialii NATO și talibani.

Oamenii familiarizați cu situația de la Al Udeid din Qatar au raportat condiții în curs de deterioare la bază, evacuații afgani înghesuindu-se într-un hangar fără aer condiționat, puține toalete și puțină mâncare și apă.

O sursă a declarat că oficialii americani erau din ce în ce mai îngrijorați de problemele logistice care se apropie acolo, deoarece „în prezent nu au suficientă hrană” dacă vin mai multe persoane.

Citește și:

NATO se angajează să accelereze evacuarea cetățenilor din Afganistan, pe fondul criticilor. Câte persoane au fost deja evacuate

Câți militari români au murit în Afganistan și cu câți soldați am participat în război: „Misiunea Armatei Române în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie”