Talibani înarmați au început miercuri să meargă din ușă în ușă în orașe din întregul Afganistan pentru a le spune oamenilor înspăimântați să se întoarcă la muncă, relatează agenția Reuters, citând mai mulți martori oculari.

Talibani in KabulFoto: Captura YouTube

Distrugerile provocate de cei 20 de ani de război între insurgenți și forțele guvernamentale și ale coaliției internaționale, reducerea veniturilor bugetare după plecarea trupelor străine, prăbușirea monedei și lipsa dolarilor alimentează deja o criză economică în țară.

În prima lor conferință de presă după cucerirea capitalei Kabul talibanii au promis marți pace, prosperitate și că vor permite femeilor să lucreze, „în conformitate cu legea islamică” și spre deosebire de perioada anterioară când au fost la conducerea țării.

Wasima, în vârstă de 38 de ani, a relatat pentru Reuters că a fost șocată când trei talibani înarmați au vizitat-o miercuri dimineața la locuința sa din orașul Herat.

Aceștia i-au cerut datele personale, i-au pus întrebări despre locul de muncă și salariu, spunându-i să se întoarcă la slujbă.

Mai mult de 10 persoane din orașe diferite ale țării le-au relatat jurnaliștilor de la Reuters că au fost vizitați neanunțat de talibani în ultimele 24 de ore. Aceștia nu au vrut să își dezvăluie numele complet din cauza temerilor de represalii.

Numeroase afaceri din capitala Kabul sunt în continuare închise și părți importante din oraș au fost părăsite după ce talibanii l-au capturat duminică în urma ofensivei-fulger care a dus la prăbușirea forțelor guvernamentale.

Martorii oculari din Kabul au relatat că șoselele orașului sunt pustii, excepție făcând doar străzile din apropierea aeroportului internațional, unde numeroase persoane încă încearcă să ajungă pentru a părăsi țara.

Cel puțin 17 oameni au fost răniți miercuri după o îmbulzeală la o intrare a aeroportului din Kabul.

Marți, talibanii au anunţat marţi o amnistie generală pentru toţi funcţionarii publici, cerându-le să se întoarcă la muncă, la două zile zile după ce au cucerit capitala afgană.

Urmărește LIVETEXT pe HOTNEWS ultimele evoluții despre situația din Afganistan AICI.