Fostul președinte american Donald Trump i-a lăudat marți pe talibani, afirmând că sunt „deștepți” și „luptători buni”, relatează Business Insider.

Donald Trump intr-un interviu acordat lui Sean HannityFoto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia Images

„Talibanii, vă voi spune, luptători buni. Trebuie să le acordăm merite pentru asta. Ei luptă de 1.000 de ani; ceea ce fac ei e să lupte”, a declarat Trump în cadrul unui interviu acordat marți prezentatorului Fox News Sean Hannity.

„Talibanii au încercuit aeroportul și cine știe dacă ne vor trata bine? Dintr-odată vor spune 'păi...'. Sincer să fiu, dacă sunt deștepți și ei sunt deștepți, ei sunt deștepți, ar trebui să îi lase pe americani afară”, a mai spus fostul președinte american.

Însă afirmația lui Trump potrivit căreia talibanii luptă de 1000 de ani este greșită. Gruparea teroristă a fost fondată în septembrie 1994 în Kandahar, al doilea cel mai mare oraș ca mărime din Afganistan.

Gruparea alcătuită din luptători jihadiști numiți mujahedini a preluat controlul asupra capitalei Kabul în 1996, cu 5 ani înainte de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Afirmațiile făcute de Trump au stârnit indignare pe platformele social media și au atras critici aspre din partea unor comentatori politici, cunoscută fiind brutalitatea talibanilor.

Doar anul acesta gruparea militantă a decapitat un interpret afgan al armatei Statelor Unite. Talibanii au comis de asemenea numeroase atentate cu bombă împotriva civililor și asasinate.

Femeile afgane se tem că li se va interzice să muncească, vor fi pedepsite drastic sau chiar ucise prin lapidare pentru încălcarea regulilor legii Șaria islamice pe care talibanii vor să o reimpună în țară.

Donald Trump a vorbit de mai multe ori despre situația din Afganistan în ultimele zile, cerându-i duminică lui Joe Biden să demisioneze.

Deși democratul Biden a fost amplu criticat atât în SUA cât și în străinătate din cauza deteriorării dramatic de rapide din Afganistan, acesta a amintit în discursul adresat națiunii luni că „a moștenit” acordul de retragere din țară, negociat cu talibanii de către administrația republicană a lui Trump.

Urmărește LIVETEXT pe HOTNEWS ultimele evoluții ale situației din Afganistan AICI.