​China, vecină Afganistanului, a acuzat marţi SUA că „au lăsat o teribilă harababură” la retragerea lor din această ţară, preluarea controlului de către talibani antrenând scene de haos în special pe aeroportul din Kabul, informează AFP și The Straits Times, potrivit Agerpres.

Joe Biden la o conferinta de presaFoto: Peter Klaunzer / AFP / Profimedia Images

Beijingul s-a declarat dispus să întreţină relaţii cu noul regim pe care mişcarea islamistă afgană se pregăteşte să-l instituie după 20 de ani de război.

Foarte criticat în SUA, ca şi în străinătate, preşedintele american Joe Biden a afirmat că misiunea Washingtonului nu a fost niciodată de a „construi o naţiune” democratică în Afganistan, ci de a „împiedica un atac terorist pe teritoriul american”.

„Acesta este purul adevăr”, a reacţionat marţi Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, care a criticat dur bilanţul uman al celor două decenii de intervenţie americană.

„În Irak, în Siria şi în Afganistan, ceea ce s-a văzut a fost o armată americană care pleacă lăsând în urmă tulburări, divizări, familii devastate şi decimate”, a comentat ea în cursul unei conferinţe de presă.

„Au lăsat o teribilă harababură, au lăsat aceste locuri într-o stare dezastruoasă. Puterea şi funcţia SUA sunt de a distruge şi nu de a construi”, a ironizat ea cuvintele lui Joe Biden.

Triumful final al insurgenţilor după o ofensivă fulgerătoare a declanşat duminică scene de panică uriaşă pe aeroportul capitalei afgane, singura poartă de ieşire din ţară, precum şi îngrijorare în rândul populaţiei din Kabul.

China are o frontieră comună cu Afganistanul de 76 km.

O delegaţie talibană s-a întâlnit la sfârşitul lunii iulie în China cu ministrul chinez al afacerilor externe Wang Yi şi i-a promis că teritoriul afgan nu va fi utilizat niciodată ca bază pentru atacuri antichineze.

Purtătoarea de cuvânt Hua Chunying a cerut marţi talibanilor să „se dezică clar de organizaţii teroriste internaţionale” şi să facă astfel ca Afganistanul să nu devină, din nou, „un loc de convergenţă a terorismului şi a extremismului".

Citește și: