Grecia nu intenționează să devină poarta de intrare în UE pentru refugiații afgani care fug din calea talibanilor, a transmis marți ministrul migrației Notis Mitarachi, făcând apel la o reacție coordonată a blocului comunitar în gestionarea crizei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Grecia a fost deja extrem de afectată aflându-se în prima linie în criza migranților din 2015 când aproape un milion de oameni și-au părăsit casele și au fugit din Siria, Irak și Afganistan ajungând în insulele grecești. La fel ca alte țări europene, grecii sunt îngrijorați că evoluțiile de la Kabul ar putea declanșa o nouă criză a refugiaților.

"Afirmăm ferm că nu vom fi și nu dorim să fim poarta de intrare în Europa pentru refugiații și migranții care ar putea încerca să vină în Uniunea Europeană”, a declarat ministrul elen pentru televiziunea de stat potrivit Reuters.

"Nu ne permitem să ajungem în situația în care milioane de oameni părăsesc Afganistanul și vin în UE... și cu siguranță nu prin Grecia”, a mai spus el.

Miniștrii de externe din UE se vor reuni marți într-o ședință de urgență pentru a discuta despre noua criză și pașii de urmat.

Grecia a cerut ca subiectul să fie discutat și în reuniunea de miercuri a miniștrilor de interne din statele membre UE.

"Este nevoie de o soluție comună, este nevoie de o soluție europeană”, a mai declarat Mitarachi.

Amintim că săptămâna trecută statele UE nu au putut ajunge la un acord privind expulzarea afganilor care au cerut azil.