Un puternic cutremur a zguduit sâmbătă sud-vestul statului Haiti, fiind resimțit în întreaga regiune a Caraibelor, unde oamenii și-au părăsit panicați locuințele de teamă să nu se prăbușească, relatează Reuters. Potrivit AFP, seismul s-a soldat cu numeroase victime. De asemenea, au fost raportate însemnate pagube materiale. Haiti a mai fost devastat și în 2010 de un cutremur de magnitudine 7, soldat cu zeci de mii de morți.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 6 - Nou bilanț al cutremurului din Haiti: cel puțin 227 de morți - anunță Protecția civilă haitiană

„Bilanțul cutremurului a crescut și a ajuns la 227 de morți, dintre care 158 în sud. Sute de răniți și dispăruți” au fost de asemenea raportați, a informat ulterior Protecția civilă haitiană pe contul de Twitter.

UPDATE 5 - Preşedintele american Joe Biden a oferit asistenţa Statelor Unite pentru Haiti după devastatorul cutremur de sâmbătă.

Potrivit Casei Albe, preşedintele a „autorizat un răspuns american imediat şi a mandatat-o pe directoarea Agenţiei Statelor Unite pentru Ajutor Internaţional (USAID), Samantha Powers, să coordoneze acest efort”.

UPDATE 4 - Cel puţin 29 de persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudine 7,2 care a avut loc, sâmbătă, în Haiti. Premierul Ariel Henry a anunţat că mobilizează toate resursele disponibile pentru a ajuta victimele din zonele afectate, relatează AP.

În Haiti a fost declarată stare de urgenţă pentru o lună.

Seismul - de magnitudine 7,2 potrivit Institutului american de geofizică (USGS) - s-a produs la ora locală 08.30 dimineața (12.30 GMT), epicentrul fiind localizat la 12 kilometri de orașul haitian Saint-Louis-du-Sud și la aproximativ 160 de kilometri vest de capitala Port-au-Prince.

Totodată, potrivit USGS, seismul s-a produs la o adâncime de numai 10 kilometri.

UPDATE 3 - USGS a emis o „alertă roșie” apreciind că „un număr ridicat de victime este probabil”.

  • Haiti a mai fost devastat și în 2010 de un cutremur puternic, de magnitudine 7, soldat cu zeci de mii de morți.
  • Seismul de sâmbătă a fost chiar mai puternic şi s-a produs și la o adâncime mai mică.

UPDATE 2 - Potrivit autorităților locale, seismul s-a soldat cu victime și numeroase pagube, scrie AFP.

„Există persoane decedate, confirm, însă nu știm încă bilanțul precis”, a declarat pentru AFP directorul Protecției civile haitiene, Jerry Chandler.

Acesta a mai precizat că prim-ministrul haitian Ariel Henry e în drum spre Centrul național pentru operațiuni de urgență, în Port-au-Prince.

UPDATE 1 - Centrul american de avertizare pentru tsunami din Pacific a transmis că există amenințare de tsunami după seismul din zona Haiti.

VIDEO - Localnicii fug din calea apelor:

Nu se știe deocamdată care este amploarea pagubelor sau dacă există victime.

În 2010, un cutremur similar a devastat țara

Haiti încă se recuperează după cutremurul de magnitudine 7 ce a avut loc în apropiere de capitala Port-au-Prince în urmă cu 11 ani și care a ucis zeci de mii - dacă nu sute de mii - de oameni și a pus la pământ sute de clădiri.

„Toată lumea este foarte speriată. De ani de zile n-a mai avut loc un cutremur atât de mare”, a declarat Daniel Ross, rezident în orașul Guantanamo din estul Cubei.

Seismul a fost resimțit puternic atât în Cuba, cât și în Jamaica.