Insurgenții talibani și-au consolidat vineri controlul asupra Afganistanului, cucerind al doilea și al treilea oraș al țării în timp ce statele occidentale se pregătesc să trimită trupe pentru a evacua angajații ambasadelor din capitala Kabul, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cucerirea Kandahar, al doilea cel mai mare oraș afgan, și a Herat, aflat în vestul țării, după zile întregi de luptă reprezintă o lovitură devastatoare pentru guvernul de la Kabul ale cărui trupe au fost puse pe fugă de talibani.

„Orașul arată ca un front, un oraș fantomă”, a relatat prin telefon Ghulam Habib Hashimi, un membru al consiliului provincial din Herat. Capitala provinciei, un oraș ce are același nume și o populație de 600.000 de locuitori, se află la granița cu Iranul.

„Familiile au fugit sau se ascund în locuințe”, a adăugat Hashim.

Un oficial guvernamental a declarat pentru Reuters că:

„Talibanii au preluat controlul asupra orașului Kandahar în urma confruntărilor puternice din noaptea anterioară”.

Înfrângerile au alimentat temerile că guvernul susținut de americani ar putea cădea în mâna talibanilor în timp ce forțele internaționale își finalizează retragerea după un război de 20 de ani.

Un oficial din cadrul Departamentului de apărare al Statelor Unite a afirmat săptămâna aceasta, citând rapoarte redactate de serviciile de informații, că talibanii ar putea să cucerească Kabulul în decurs de 90 de zile.

Din orașele majore ale țării forțele guvernamentale mai controlează doar Mazar-i-Sharifar în nord și Jalalabad, aflat în apropierea graniței cu Pakistanul din est.

Evacuarea ambasadelor

Pentagonul a anunțat că va trimite în jur de 3.000 de soldați suplimentari în următoarele 48 de ore pentru a asista evacuarea personalului ambasadei americane.

Oficialii britanici au anunțat la rândul lor că vor desfășura în jur de 600 de militari în timp ce alte ambasade și organizații umanitare se pregătesc de asemenea de evacuare.

ONU a avertizat cu privire la un „impact catastrofal asupra civililor” dacă ofensiva talibană va ajunge la capitala Kabul însă există puține speranțe pentru o încetare a focului, talibanii dorind o victorie care să le garanteze controlul total asupra țării.

Forțele talibane au cucerit de asemenea Lashkar Gah din sud și Qala-e-Naw din nord-vest. Firuz Koh, capitala provinciei Ghor din centrul țării, s-a predat fără luptă.

Talibanii, care luptă pentru a înfrânge guvernul central și instaura o versiune strictă a legii islamice, au cucerit 14 din cele 34 capitale provinciale ale Afganistanului după ce au declanșat o nouă ofensivă majoră pe 6 august.

Un purtător de cuvânt al insurgenților a declarat pentru televiziunea Al Jazeera că acesta este un semn că oamenii îi primesc cu brațele deschise pe talibani.

Viteza ofensivei, demarată în timp ce forțele SUA se pregătesc de retragerea completă la finalul acestei luni, i-a făcut pe mulți oficiali afgani să dea vina pe președintele american Joe Biden pentru succesul fulminant al talibanilor.

Biden a declarat însă mai devreme în cursul acestei săptămâni că nu regretă decizia de a decala retragerea, notând că Washingtonul a cheltuit 1.000 de miliarde de dolari și a pierdut mii de soldați în cel mai lung război al Statelor Unite.

Lovitură puternică

Pierderea Kandaharului, un centru economic important, va reprezenta o lovitură puternică pentru guvernul de la Kabul, Kandahar aflându-se de asemenea în centrul istoric al țării.

Forțele guvernamentale controlau încă aeroportul din Kandahar care timp de 20 de ani a fost a doua cea mai mare bază a forțelor americane din Afganistan.

Lashkar Gah este capitala provinciei Helmand, unde forțele britanice, americane și ale coaliției au luptat împotriva talibanilor timp de ani de zile.

Ministrul britanic al apărării Ben Wallace a declarat că Afganistanul riscă să devină un stat eșuat în care grupuri militante ca al Qaeda vor putea din nou să înflorească și să amenințe Occidentul.

Ca parte a acordului încheiat cu administrația fostului președinte american Donald Trump anul trecut, talibanii și-au luat angajamentul să nu atace trupele americane și ale coaliției în timp ce se retrag.

Aceștia au promis de asemenea să poarte discuții de pace cu guvernul de la Kabul însă întâlnirile de până acum nu au avut niciun rezultat.

Premierul pakistanez Imran Khan a declarat săptămâna aceasta că talibanii refuză să negocieze dacă președintele afgan Ashraf Ghani nu își dă demisia din funcție.

Pakistanul neagă oficial că susține talibanii însă este cunoscut faptul că liderii talibani trăiesc în această țară și că recrutează luptători din rețeaua de școli religioase din Pakistan.

Afganii, din care mulți au ajuns la vârsta majoratului bucurându-se de libertățile de după alungarea de la putere a talibanilor, și-au exprimat furia pe platformele social media, folosind hashtag-ul #sanctionpakistan însă guvernele occidentale s-au ferit să critice Pakistanul.

Citește și: