Talibanii au capturat vineri Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sudul Afganistanului, după ce au lăsat armata şi responsabili politici şi administrativi să evacueze oraşul, a declarat o sursă de securitate, citată de AFP, potrivit Agerpres.

Luptatori talibani in Herat, AfganistanFoto: AFP / AFP / Profimedia

"Lashkar Gah a fost evacuat. Ei au decis o încetare a focului de 48 de ore pentru a se putea evacua" armata şi responsabili civili, a declarat agenţiei franceze de presă un înalt responsabil afgan din domeniul securităţii. Cu puţin timp înainte, talibanii revendicaseră preluarea oraşului.

În cursul dimineţii de vineri, insurgenţii au ocupat Chaghcharan, capitala provinciei Ghor, în centrul ţării, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernatorului, Zalmai Karimi.

Talibanii revendicaseră în timpul nopţii de joi spre vineri capturarea Kandahar (sud), al doilea oraş ca mărime al ţării, informaţie confirmată de un locuitor. Ei au capturat joi Herat (vest), al treilea oraş ca importanţă afgan, şi se apropiaseră până la 150 km de Kabul, ocupând Ghazni, la sud-vest de capitală.

În opt zile, insurgenţii au cucerit aproape jumătate din capitalele de provincie afgane. Ei controlează cea mai mare parte a nordului, vestului şi sudului ţării.

Kabul, Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nord, şi Jalalabad (est) sunt singurele trei mari oraşe aflate încă sub controlul guvernului.

Talibanii şi-au lansat ofensiva în mai, odată cu debutul retragerii definitive a trupelor americane şi NATO din Afganistan, operaţiune ce ar urma să se încheie la 31 august.