Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat deja în închisoare, a fost acuzat de ”atentat la identitatea și drepturile cetățenilor”, infracțiune pasibilă de trei ani de închisoare, au anunțat miercuri anchetatorii, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comitetul rus de anchetă i-a reproșat că a creat o organizație care a încălcat drepturile rușilor, pentru că Fondul său anticorupție, a ”incitat cetățenii la comiterea actelor ilegale”, în special ”chemându-i să participe la adunări neautorizate”.

Fondul anticorupție și alte organizații ale lui Navalnîi au fost desemnate ca fiind ”extremiste” în iunie de către justiția rusă și au fost interzise oficial la începutul lui august.

Potrivit Comitetului de Investigații, opozantul și colaboratorii săi „au organizat diseminarea pe paginile lor personale de pe internet și pe paginile FBK (...) a publicațiilor care solicită cetățenilor ruși să participe la adunări neautorizate în ianuarie”, când au avut loc mai multe manifestări de susținere a lui Navalnîi în semn de protest față de arestarea sa.

”Navalnîi era conștient de dinainte de natura ilegală” a acestor manifestații, au estimat anchetatorii.

Mișcarea opozantului s-a confruntat cu presiuni fără precedent de la întoarcerea sa în Rusia, în ianuarie, după câteva luni de convalescență în Germania pentru o otrăvire suspectă de care este acuzat Kremlinul.

Organizațiile sale au fost lichidate, site-urile web legate de acestea au fost blocate la ordinul autorităților și mai mulți dintre angajații săi sunt vizați de diverse proceduri legale, de la „încălcarea normelor sanitare” la finanțarea organizațiilor „extremiste”.

Activist anticorupție, Alexei Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, execută în prezent o pedeapsă de doi ani și jumătate într-o colonie penitenciară pentru un caz vechi de fraudă, acuzații pe care el le denunță ca fiind motivate politic.

Aliații lui Navalnîi denunță toate aceste măsuri, menite să împiedice activitățile opoziției în perioada premergătoare alegerilor legislative din septembrie, pe fondul nepopularității crescânde a partidului de guvernământ.

Citește și:

Rusia blochează 49 de site-uri cu legături cu opozantul Aleksei Navalnîi