​Ministrul interimar de finanțe al Afganistanului Khalid Payenda și-a dat demisia și a fugit din țară în contextul ofensivei de neoprit a talibanilor care pare că va duce în curând la prăbușirea forțelor guvernamentale, scrie Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Payenda „a demisionat și a părăsit țara deoarece Afganistanul se confruntă cu o scădere a veniturilor după cucerirea (de către talibani) a punctelor vamale”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ministerului de finanțe de la Kabul.

Acesta a precizat de asemenea că „deteriorarea situației” și dorința de a fi cu soția sa care primește îngrijiri medicale în străinătate au reprezentat de asemenea motive pentru demisia lui Payenda.

Demisia ministrului afgan de finanțe vine în contextul în care talibanii au cucerit în noaptea de marţi spre miercuri oraşul Faizabad, în extremitatea nord-estică a țării, acesta fiind a noua capitală de provincie unde au preluat controlul în mai puţin de o săptămână.

Duminică, talibanii au cucerit după lupte grele capitalele provinciilor nordice Kunduz şi Sar-e-Pol.

„Întregul oraş Kunduz a căzut în mâinile talibanilor şi doar aeroportul provincial se află sub controlul forţelor de securitate”, a declarat Nelofar Koofi, care reprezintă provincia Kunduz în camera inferioară a parlamentului naţional.

Cucerirea oraşului Kunduz, un important nod comercial între Kabul, situat la 300 km sud, şi Tadjikistan, situat la 50 km nord, a reprezentat o victorie fără precedent pentru talibani în încercarea lor de a recâştiga puterea.

După ce ofensiva talibanilor, începută înainte de retragerea totală a trupelor americane și NATO, a vizat inițial doar zone rurale ale țării, aceștia și-au schimbat în ultimele săptămâni strategia și au început să atace mari orașe și capitale regionale.

Forțele guvernamentale par copleșite și pierd redută după redută în fața unui atac ce pare fără oprire.

Citește și: