​Virginia Roberts Giuffre a înregistrat luni o plângere la un tribunal federal din SUA, acuzându-l pe prințul Andrew de abuzuri sexuale, informează CNN.

Printul Andrew fotografiat de paparazziFoto: Jon Bond / News Licensing / Profimedia Images

Giuffre a declarat public la BBC în 2019 că miliardarul Jeffery Epstein a forțat-o să facă sex cu prieteni ai săi, printre care și ducele de York, pe când era minoră.

Palatul Buckingham a negat atunci acuzațiile într-o declarație pentru CNN, spunând că „neagă cu hotărâre că ducele de York a avut vreo formă de contact sexual sau relație cu Virginia Roberts. Orice afirmație contrară este falsă și lipsită de fundament”.

Într-un interviu la BBC din 2019, prințul Andrew a spus că n-a întâlnit-o niciodată pe Giuffre și a sugerat că fotografia cu cei doi și Ghislaine Maxwell ar fi fost trucată.

FOTO: BBC

În plângere, Giuffre pretinde că a fost abuzată sexual de prințul Andrew când a fost invitată de Epstein și Ghislaine Maxwell pe când era minoră și că actele de pretins abuz sexual s-au petrecut la casa lui Maxwell de la Londra, la casa lui Epstein din Manhattan și pe insula privată a lui Epstein din insulele Virgine Britanice.

„Prințul Andrew a comis agresiuni sexuale și viloențe fizice asupra reclamantei când aceasta avea 17 ani. În consecință, prințul Andrew se face vinovat de violențe fizice și provocare intenționată de suferințe emoționale în conformitate cu legile din New York. Suferințele provocate au fost severe și de lungă durată”, se arată în plângere.

Giuffre îl acuză pe prințul Andrew că îi cunoștea vârsta și știa că este victimă a traficului sexual, fiind forțată să presteze acte sexuale cu el. Giuffre a spus că se temea să nu-i asculte pe Epstein, Maxwell și prințul Andrew „din pricina puternicelor legături, averii și autorității lor”.

Fost procuror pentru Districtul de Sud din New York, Geoffrey Berman, a spus în ianuarie 2020 că prințul Andrew nu a cooperat pentru a fi intervievat despre Epstein. „Până acum prințul Andrew a oferit cooperare zero”, a spus atunci Berman.

Procurorii federali îi solicitaseră în iunie 2020 prințului Andrew un interviu în cadrul investigației privind pretinsul cerc de trafic sexual al lui Epstein, a declarat atunci o sursă pentru CNN.

Sigrid McCawly, avocată pentru Giuffre, a declarat pentru CNN că „depunerea acestei plângeri dovedește că indiferent de putere, privilegii și chiar de calitatea de a fi prinț, nimeni nu este mai presus de lege în Statele Unite și toți cei care comit abuzuri trebuie trași la răspundere.”

Giuffre solicită despăgubiri „într-un cuantum care va fi stabilit la proces”, precum și cheltuieli de judecată și alte compensații „pe care Curtea le va găsi corecte și adecvate”, se arată în plângere.

Epstein a fost arestat pentru trafic sexual cu minori și conspirații pentru comitere de trafic sexual cu minori în iulie 2019, acuzații la care a pledat nevinovat. Luna următoare a fost găsit mort în celula de la centrul de detenție din Manhattan.

Maxwell a fost acuzată în 2020 pentru presupusul ei rol în recrutare, pregătire și abuzare sexuală a unor fete minore, chiar și de 14 ani, iar mai târziu de trafic sexual. A pledat nevinovată la toate acuzațiile.

Citește și: