Două persoane și-au pierdut viața ca urmare a incendiilor devastatoare din Grecia, potrivit ultimului bilanț, în timp ce sute de pompieri continuă să lupte cu flăcările. Este vorba despre un voluntar în vârstă de 38 de ani care a fost lovit de un stâlp de electricitate în zona de nord a Atenei și de președintele Camerei de Comerț și Industrii a Atenei care a fost găsit inconștient în fabrica sa unde focul a fost extrem de puternic, relatează Euronews. Aerul a devenit aproape irespirabil la Atena, din cauza fumului degajat de incendiile care au ajuns în suburbiile capitalei Greciei. "Închideţi toate geamurile şi nu ieşiţi din case", le-au cerut autorităţile locuitorilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 14.50 Peste 100 de pompieri români au ajuns la Atena.

Ofiţerii responsabili români au luat legătura cu omologii eleni pentru a stabili locul şi modul de organizare a pompierilor din România care, alături de celelalte module internaţionale sosite în ajutor, vor interveni să limiteze răspândirii incendiilor din Grecia.

UPDATE 12.30 Președintele Camerei de Comerț și Industrii Konstantinos Michalos a fost găsit în fabrica sa din Krioneri și a fost dus la spital, unde a fost declarat decesul potrivit unor surse medicale citate de Euronews.

În plus, doi voluntari care ajutau echipele de pompieri au fost spitalizați, aflându-se în stare critică, potrivit presei elene. În total ar fi 18 persoane rănite, majoritatea cu probleme respiratorii sau arsuri minore.

----

Flăcările au continuat să ardă toată noaptea la nord de Atena şi în oraş a plouat cu cenuşă. "Dacă nu reuşim să controlăm incendiul azi, vom avea o mare problemă", a avertizat sâmbătă dimineaţa la televiziune Vassilis Kokkalis, viceguvernator al Atenei responsabil cu protecţia civilă, potrivit dpa citată de Agerpres.

Potrivit acestuia, vântul s-a calmat totuşi pe parcursul nopţii, ceea ce le dă o şansă pompierilor în lupta cu flăcările.

Trei persoane au fost reţinute sub suspiciunea că au contribuit la producerea de incendii, a menţionat viceguvernatorul.

Flăcările continuau să facă ravagii şi pe insula Evia şi în apropierea oraşelor istorice Olimpia şi Sparta, în Peloponez, determinând evacuări masive.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, incendiile de vegetație din Grecia au continuat să se extindăarzând din ce în ce mai multe păduri și case la periferia nordică a Atenei și în alte părți ale țării, forțând alte și alte evacuări, pe măsură ce mai mult ajutor internațional este pe drum, relatează Reuters.

Autoritățile se luptau vineri cu 154 de incendii de vegetație în toată țara, cu cele mai mari fronturi care încă ard în nordul Atenei, insula Evia și zone din Peloponez, inclusiv Mani, Messinia și Olympia antică, locul primelor Jocuri Olimpice.

”Ne confruntăm cu o altă noapte mai dificilă", a declarat reporterilor ministrul adjunct al Protecției Civile, Nikos Hardalias. "Incendii de intensitate și răspândire fără precedent, toate forțele noastre lupta zi și noapte pentru a salva vieți, împreună cu voluntari."

În partea de nord a insulei Evia, lângă Atena, paznicii de coastă au evacuat 650 de persoane cu barca, în timp ce incendiile ard pădurile până la țărm.

Un bărbat în vârstă de 38 de ani a fost ucis vineri după ce un stâlp electric a căzut pe el într-o suburbie la nord de Atena, a spus spitalul unde a fost tratat.

Incendiile devastează Grecia de 11 zile, exacerbate de temperaturile deosebit de ridicate şi vântul puternic.

În ajutorul pompierilor greci au sărit echipaje din Ucraina, România, Cipru şi Israel, iar Franţa, Elveţia, Suedia şi Croaţia au trimis de asemenea avioane şi elicoptere de intervenţie.