Președintele mexican Andrés Manuel López Obrador a declarat luni că nu va exclude introducerea unor cazuri de corupție împotriva predecesorilor săi, în ciuda prezenței reduse la un referendum pentru a decide astfel de urmăriri penale, potrivit AFP.

Andres Manuel Lopez ObradorFoto: AFP / AFP / Profimedia

"Acest lucru nu exclude posibilitatea procesului, autoritățile au dreptul să acționeze în orice moment în materie judiciară, atât timp cât există probe și elemente", a declarat dl Lopez Obrador (AMLO).

Regulile referendumului, care a avut loc duminică, necesită participarea a cel puțin 40% din listele electorale pentru ca decizia să fie obligatorie.

Însă doar 7,07-7,7% din 93,6 milioane de alegători au mers la urne, adică 6,74 milioane de persoane, potrivit unui număr provizoriu al Institutului Electoral Național (INE).

„În orice caz, este important”, a subliniat Lopez Obrador, care a calificat această rată de participare ca „triumf”.

Potrivit cifrelor INE, 89,3 - 96,2% dintre alegători au votat „da”, în timp ce „nu” a înregistrat un sprijin de 1,38 la 1,58%.

În Mexic, foștii președinți pot fi judecați ca orice alt cetățean, deoarece își pierd imunitatea la ieșirea din funcție, iar criticii au susținut că referendumul nu este necesar.

În prezent, niciun fost președinte nu face obiectul unei proceduri penale.