Președintele Andreas Manuel Lopez Obrador a susținut că referendumul va întări democrația participativă. Criticii săi au afirmat că este doar un exercițiu de imagine. Alegătorii i-au aplicat o palmă de imagine lui Lopez Obrador, relatează The Washington Post.

Andres Manuel Lopez ObradorFoto: AFP / AFP / Profimedia

Mexicanii au votat duminică la un referendum național cu privire la investigarea și punerea sub acuzare a foștilor președinți ai țării pentru presupuse fapte de corupție.

Pentru a trece, referendumul trebuie să întrunească un cvorum de 40% din alegătorii cu drept de vot însă duminică după-amiaza acesta părea să suscite un interes scăzut din partea locuitorilor țării, potrivit Deutsche Welle.

Întrebarea propusă de președintele Lopez Obrador în legătură cu cei 5 predecesori ai săi - Carlos Salinas, Ernesto Zedillo, Vicente Fox, Felipe Calderon, și Enrique Pena Nieto - ale căror mandate s-au întins între 1988 și 2018 a fost puternic criticată de experți juridici și politicienii de opoziție.

Întrebarea exactă este: „Sunteți de acord că pot fi desfășurate acțiunile pertinente, în concordanță cu cadrul constituțional și legal, pentru a demara un proces de clarificare a deciziilor politice făcute în ultimii ani, menite să garanteze justiția și drepturile potențialelor victime?”.

„Nici măcar avocații nu o înțeleg”, a declarat analista Paula Sofia Vazquez pentru Associated Press.

Inițial Lopez Obrador formulase o întrebare mai directă însă aceasta a fost puternic criticată. Curtea Supremă a Mexicului a modificat în cele din urmă întrebarea în favoarea formulării mai ambigue.

Luis Carlos Ugalde, fostul președinte al Institutului Electoral Național, a declarat la rândul său că dacă procurorii au dovezi împotriva foștilor președinți „nu ai nevoie de oameni să îți spună da sau nu”.

În cele din urmă doar 7% din mexicanii cu drept de vot s-au prezentat la referendum, cu mult sub pragul de 40% necesar pentru validarea sa.

Scrutinul a fost amplu perceput ca un exercițiu de imagine al lui Lopez Obrador care, după 3 ani de mandat, nu are realizări notabile în combaterea corupției, marea promisiune a campaniei sale electorale.

Citește și: