Sute de oameni ostili restricțiilor impuse d epandemia de Covid-19 au sfidat duminică interdicția de a manifesta și s-au adunat ilegal pe străzile Berlinului, provocând ciocniri cu poliția, scrie AFP.

Proteste la BerlinFoto: youtube.com

Poliția a declarat că unii protestatari au „hărțuit și atacat” ofițerii din cartierul Charlottenburg din vestul capitalei germane și au ignorat blocajele rutiere din oraș.

"Au încercat să spargă barajul poliției. Acest lucru a condus la utilizarea gazelor lacrimogene, a bastoanelor și a violenței fizice", a scris pe Twitter poliția din Berlin, adăugând că mai multe persoane au fost arestate.

Protestul a fost organizat de mișcarea „Querdenker” (gânditorii liberi), care a apărut ca principala voce critică împotriva restricțiilor de sănătate impuse în Germania.

Justiția a interzis mai multe dintre aceste demonstrații planificate în acest weekend, în special cea de duminică, care urma să reunească aproximativ 22.500 de persoane.

Curtea a decis că nu poate autoriza organizarea acestor întruniri de teamă că participanții ar încălca regulile referitoare la purtarea măștilor și la distanțarea socială, în timp ce numărul infecțiilor din Germania este din nou în creștere.

Poliția din Berlin a detașat peste 2.000 de ofițeri echipați pentru intervenție în tot orașul în așteptarea protestului interzis.

Unii protestatari au ridicat pancarte care proclamau „Libertate” sau „Nu Dictaturii Coroanei” și foarte puține măști erau vizibile în mulțime.

Mișcarea Querdenker reunește membri ai extremei stângi, adepți ai teoriilor conspirației, detractori ai vaccinării, precum și susținătorii extremei drepte. Protestele lor atrag mii, uneori zeci de mii de oameni. Mai multe dintre aceste adunări au devenit violente.