Noul președinte peruan Pedro Castillo l-a numit joi pe Guido Bellido, un membru al partidului său marxist, în funcția de premier, spulberând speranțele pentru o administrație moderată, relatează Reuters.

Guido Bellido depunand juramantul in fata presedintelui Pedro CastilloFoto: Ernesto Arias / AFP / Profimedia Images

Majoritatea noului guvern a fost deja învestit însă Bellido nu a numit un ministru al finanțelor, mutare care probabil va crea incertitudini pe piețe cu privire la noua administrație de la Lima.

Castillo, care a candidat pe o platformă pe care a descris-o ca fiind marxist-leninistă, a speriat deja investitorii.

Noul președinte peruan programase învestirea cabinetului său joi seara însă evenimentul a început cu o întârziere de două ore.

Favoritul pentru portofoliul finanțelor, economistul moderat de stânga Pedro Franke, a părăsit locul în care avea loc ceremonia cu doar câteva minute înainte de începerea acesteia, declanșând speculații că ar fi respins sau pierdut slujba pe ultima sută de metri.

Premierul Bellido este un parlamentar al partidului Peru Liber cu care Castillo a câștigat președinția anul acesta în urma unei curse extrem de strânse.

Numirea sa scoate în evidență mutarea înspre extrema stânga pe care țara sud-americană o va avea în timpul administrației lui Castillo care a început miercuri și va dura până în 2026.

Bellido a luat apărarea maoiștilor care au ucis zeci de mii de peruani

Castillo a încercat recent să își modereze tonul în ceea ce privește problemele economice, bazându-se în principal pe Francke ca purtător al său de cuvânt. Însă membrii partidului său au continuat să militeze pentru măsurile de extrema stângă promise.

Însă după plecarea de joi a lui Francke este neclar în ce direcție va duce noua administrație economia, una dintre cele mai stabile din America de Sud dar care a suferit în ultimii ani din cauza turbulențelor politice.

Bellido și restul cabinetului său vor avea nevoie și de confirmarea parlamentului în care partide centriste și de centru dreapta dețin majoritatea.

Este așteptat ca nominalizarea lui Bellido să se confrunte în mod special cu o opoziție puternică. Într-un interviu acordat în luna aprilie presei locale, acesta a apărat membrii Căii Luminate, un grup rebel maoist care a ucis zeci de mii de peruani în anii 1980 și 1990.

Bursa și moneda peruană s-au prăbușit după confirmarea lui Castillo drept câștigător al alegerilor prezidențiale.