Pedro Castillo, un profesor de țară și un novice în politică, a fost declarat în sfârșit câștigător al alegerilor prezidențiale după cea mai lungă numărătoare a voturilor din ultimii 40 de ani, relatează agențiile de presă și The Guardian. Candidatul stângii radicale a fost declarat oficial președinte al Peru la mai bine de o lună de la cel de-al doilea tur al scrutinului în care a confruntat-o pe candidata dreptei populiste Keiko Fujimori.

Pedro Castillo (sursa: twitter)Foto: Hotnews

În primul său mesaj în calitate de președinte ales, Castillo a făcut apel la unitate națională. ”Vă cer să faceți un efort și un sacrificiu în această luptă de transformare a țării într-un stat suveran”.

Castillo, susținut de alegătorii săraci și în special de cei din mediul rural, a învins-o pe reprezentanta dreptei, fiica fostului preşedinte Alberto Fujimori (1990-2000) cu 44.263 de voturi. Autoritățile electorale au anunțat rezultatul final abia luni, într-o ceremonie televizată.

''Îl declar preşedinte al Republicii pe José Pedro Castillo Terrones'', a declarat preşedintele Juriului naţional al alegerilor (JNE), Jorge Luis Salas, în cadrul unei scurte ceremonii virtuale.

Autoritatea electorală responsabilă cu examinarea contestaţiilor a confirmat astfel rezultatele date în urmă cu câteva săptămâni de Organismul naţional pentru procesul electoral (ONPE).

La sfârşitul numărării a 100% din buletinele de vot, ONPE l-a declarat câştigător pe Pedro Castillo, în vârstă de 51 de ani, cu 50,12% din voturi, în timp ce rivala sa Keiko Fujimori, în vârstă de 46 de ani, a obţinut 49,87%.