Procurorii francezi au anunțat marți că au pus-o sub acuzare pe Rachida Dati, fost ministru de justiție al Franței și aliată apropiată a fostului președinte Nicolas Sarkozy, în legătură cu plățile primite de la fostul CEO al Renault, Carlos Ghosn, relatează Euractiv.

Rachida DatiFoto: Stephane Gautier-Sagaphoto / Alamy / Profimedia Images

Dati este acuzată de „corupție pasivă a unei persoane ce exercită un mandat ales” și de obținerea de foloase în urma abuzului de putere în legătură cu consultanța oferită lui Ghosn între 2010 și 2012, perioadă în care era deputată a Parlamentului European.

Potrivit unei surse apropiate de investigație, Dati a încasat onorarii în valoare de 900.000 de euro în intervalul respectiv de timp. Anchetatorii încearcă să stabilească dacă sumele încasate au fost strict pentru consultanța juridică oferită sau pentru activități de lobby, interzise eurodeputaților.

Potrivit Le Monde, contractul convenit de Dati stipula că aceasta trebuie să ajute Renault în activitățile de expansiune internațională a companiei, în special în Orientul Mijlociu și Africa. Dati a cerut ca prevederile contractului să fie strict confidențiale, potrivit ziarului francez.

Dati, care în prezent este primărița celui de-al 7-lea district al Parisului din partea partidului Les Republicans și este văzută ca o posibilă candidată la alegerile prezidențiale, a fost ministru al justiției între 2007 și 2009 în guvernul lui Sarkozy și purtătoare de cuvânt a campaniei sale prezidențiale.

Fostul ministru al justiției respinge acuzațiile

Încă din vara lui 2019 trei judecători au investigat contractele încheiate de filiala olandeză a grupului Renault Nissan în perioada în care Carlos Ghosn era CEO al grupului.

Dati a fost interogată timp de 16 ore în luna noiembrie a anului trecut, fără a fi pusă însă sub acuzare. Dar mai devreme în cursul acestei luni magistrații care investighează acuzațiile au interogat-o din nou și au decis să o pună sub acuzare.

Fostul ministru al justiției a respins acuzațiile, afirmând că „sistemul juridic este folosit în scopuri politice”, că producătorul auto „nu este nici reclamant, nici victimă” în caz și că fonduri publice nu au fost implicate în acțiunile sale.

Avocații lui Dati au afirmat anterior că toate veniturile sale au fost făcute publice și că a intervenit prescripția pentru faptele de care este acuzată.

Magistrații francezi însă au respins aceste argumente și au decis să continue ancheta demarată după ce un acționar al Renault a depus o plângere în acest sens.

Carlos Ghosn se află în prezent în Liban, țara sa natală, după o evadare spectaculoasă din Japonia unde este acuzat de mai multe infracțiuni financiare.

Citește și: