O instanță din Tokyo i-a condamnat la închisoare marți pe americanii Michael Taylor, un veteran al Forțelor Speciale ale SUA, și pe fiul său Peter pentru ajutarea fostului președinte al Nissan Carlos Ghosn, să fucă din Japonia, relatează CNN.

Michael Taylor si fiul sau Peter au fost condamnati la inchisoare in Japonia pentru rolul lor in fuga lui Carlos GhosnFoto: AFP / AFP / Profimedia

Cei doi bărbați au pledat vinovat și și-au cerut scuze în fața instanței luna trecută, afirmând că își regretă rolul în fuga lui Ghosn din Japonia, fostul președinte al Nissan părăsind țara ascuns într-o cutie urcată la bordul unui avion privat de pe aeroportul Kansai.

Michael Taylor a fost condamnat la doi ani de închisoare și fiul său la un an și 8 luni.

Judecătorul-șef Hideo Nirei a motivat sentința afirmând că bărbații se fac vinovați de facilitarea fugii lui Ghosn care se confruntă cu „acuzații serioase” în Japonia și că acesta nu intenționează să se întoarcă în țară pentru a fi judecat, potrivit Washington Post.

Michael Taylor a afirmat că a sosit în Japonia pentru a exersa o posibilă fugă și că Ghosn a decis în ultimul minut să pună în aplicare planul.

Dar judecătorul a decis că, indiferent cine a luat decizia finală, atât Michael Taylor cât și fiul său „au reușit o evadare în străinătate fără precedent”.

Evadarea spectaculoasă a lui Ghosn a devenit o senzație la nivel mondial, ajungând unul dintre cele mai discutate subiecte pe platformele social media și inspirând chiar un joc video.

Fuga fostului președinte Nissan i-a uluit pe oficialii japonezi care erau obișnuiți cu un sistem judiciar relativ predictibil în care procurorii obțin rate de evadare aproape perfecte. Ea a declanșat de asemenea o dezbatere cu privire la practica autorităților de a monitoriza suspecții eliberați pe cauțiune.

Peter Taylor, un om de afaceri, a călătorit de mai multe ori în Japonia în lunile premergătoare fugii din decembrie 2019 și s-a întâlnit cu Ghosn într-un hotel din Tokyo timp de aproximativ o oră pe 28 decembrie.

Cei doi s-au întâlnit fără a înregistra întrevederea, condiție stipulată în termenii de eliberare pe cauțiune a lui Ghosn, potrivit procurorilor japonezi.

Carlos Ghosn a fugit în Liban, țara sa natală care nu are un acord de extrădare cu Japonia.

Pe același subiect: