Explozia de marţi de la Leverkusen, în vestul Germaniei, la o instalaţie de tratarea deşeurilor, a ucis două persoane, a rănit alte 31 - dintre care trei grav -, iar cinci persoane au fost date dispărute, a anunţat întreprinderea Currenta, o fostă filială Bayer, gestionara instalaţiei, potrivit Euronews și news.ro.

Explozia de la parcul industrial chimic din Leverkusen a fost clasata in categoria „pericol extrem”Foto: Oliver Berg / AFP / Profimedia Images

O imensă coloană de fum negru a fost vizibilă marţi de departe în zona sinistrată, unde se află un centru de depozitare de deşeuri şi un incinerator, în apropierea unui parc industrial specializat în chimie, Chempark Leverkusen.

”Suntem profund bulversaţi de acest accident tragic şi de moartea unui colaborator”, anunţa conducerea Currenta.

Operaţiuni de salvare continuă în vederea găsirii celor cinci persoane date dispărute. Cele 31 de persoane rănite - inclsuiv trei grav - sunt salariaţi ai companiei. Originea exploziei, urmată de un incendiu, controlat, rămâne necunoscută.

Fumul degejat a determinat autorităţile să îndemne locuitorii ”să se ducă în camere închise, să oprească climatizarea şi, ca măsură de precauţie, să ţină ferestrele şi uşile închise”.

Acest anunţ nu mai era valabil marţi seara, a anunţat municipalitatea. Pagubele ar fi putut să fie şi mai mari. O explozie ar fi putut avea loc într-un al doilea rezervor, care conţine 100.000 de litri de deşeuri toxice extrem de inflamabile, după incendiu, a anunţat ministrul de Interne al landului Renania de Nord-Westfalia Herbert Reul.

Acest pericol a fost evitat printr-o intervenţie masivă a peste 300 de agenţi şi a pompierilor, a precizat el. Instalaţia de depozitare şi cea de incinerare se află la marginea parcului industrial Chempark, în care se află întreprinderi din sectorul chimic, unul dintre cele mai mari de acest fel din Europa, la periferia oraşului Leverkusen, în Renania de Nord-Westfalia.