Noi reguli restrictive privind migrația au intrat în vigoare în Suedia, țară care, la fel ca vecina sa Danemarca ce a înăsprit la rândul ei recent legislația din domeniu, a fost considerată mult timp o campioană a migranților în rândul țărilor europene, relatează Euronews.

Migranti SuediaFoto: OJPhotos / Alamy / Profimedia Images

Legea a fost aprobată de parlamentul de la Stockholm luna trecută și impune o limită de timp pentru permisele de rezidență ale migranților, permanentizând legislația temporară adoptată în urmă cu 5 ani pentru a reduce numărul record de solicitări de azil.

Înainte de modificările din 2016 permisele de rezidență emise de țara scandinavă refugiaților și solicitanților de azil au fost mereu cu caracter permanent.

Noile reguli, propuse de guvernul social-democrat la sfârșitul lunii aprilie, vor permite reînnoirea permiselor doar în cazul în care circumstanțele pentru care au fost emise rămân neschimbate.

Ele introduc de asemenea posibilitatea testării cunoștințelor de limbă suedeză și de educație civică ale persoanelor care vor să rămână în țară pentru o perioadă mai îndelungată, urmând ca detaliile complete ale acestei măsuri să fie prezentate la o dată ulterioară.

Ministrul justiției și migranției Morgan Johansson a catalogat votul din parlament drept un „mare succes” în momentul în care legea a fost adoptată la sfârșitul lunii iunie.

Însă unele ONG-uri ce militează pentru respectarea drepturilor omului au tras un semnal de alarmă cu privire la politicile mai restrictive, Amnesty Sweden afirmând că:

„Consecințele noii legi a migrației vor fi că victimele vor avea dificultăți în a se concentra pe integrare, de a deveni o parte a societății suedeze și intra pe piața muncii”.

Modificările legislative vor afecta de asemenea orice persoană care ajunge în Suedia cu o viză de muncă, studii sau familie și care își dorește reședință permanentă. Noii sosiți vor trebui de acum să trăiască în țară cel puțin 3 ani înainte de a putea cere reședința permanentă.

De asemenea, persoanele care se vor muta în Suedia pentru a se alătura unui membru al familiei vor primi doar un permis de ședere temporar. În plus, acestea vor fi nevoite să demonstreze că se pot susține singure prin realizarea unui venit lunar de 8.287 de coroane (aproximativ 809 euro).

Forma adoptată a legii este una mai puțin restrictivă decât cea propusă inițial după ce Partidul Verde, partenerul de guvernare al social-democraților, a obiectat față de impunerea unui plafon asupra numărului total de solicitanți de azil ce pot fi primiți anual în Suedia.

Partidul Verde a obținut de asemenea o concesie care afirmă că persoanele care nu sunt eligibile pentru a primi azil ar putea fi lăsate să rămână în țară din considerente umanitare sau de compasiune.

Citește și: