Prim-ministrul ungar Viktor Orban a acuzat vineri Comisia Europeană de 'huliganism legalizat' pentru decizia acesteia de a deschide o procedură de infringement împotriva Budapestei în legătură cu legea ungară care interzice 'promovarea' în rândul minorilor a homosexualităţii, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Viktor OrbanFoto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia

Ungaria a adoptat la 15 iunie o lege care interzice 'reprezentarea sau promovarea' în rândul minorilor a homosexualităţii sau a schimbării de sex. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat drept o 'ruşine' această lege, intrată în vigoare săptămâna trecută, însă guvernul ungar a respins criticile, insistând că este vorba despre protejarea copiilor.

Intensificând un război al declaraţiilor cu Bruxellesul, Orban a spus vineri la postul public Radio Kossuth: 'Această (acţiune de infringement) este huliganism legalizat... Poziţia Comisiei Europene este ruşinoasă'.

Potrivit lui Orban, dezbaterea le oferă ungurilor o privire asupra 'modului de viaţă european', asupra a ceea ce se întâmplă în şcolile din Germania, el reiterând că Ungaria nu le va permite activiştilor LGBT să 'mărşăluiască în sus şi-n jos' în şcoli promovând ceea ce el a numit propagandă sexuală.

Orban, citat de MTI, a mai acuzat Bruxellesul că face abuz de putere şi 'ne forţează să facem ceea ce nu vrem'.

Campania anti-LGBT, pe care guvernul Orban a intensificat-o în ultimul an, are toate şansele să fie unul din punctele principale ale platformei sale politice în perspectiva unor alegeri parlamentare potenţial dificile în 2022.

În ce priveşte fondurile europene de redresare, Orban a anticipat vineri o altă dispută cu Bruxellesul, dar a insistat că Ungaria le va obţine în cele din urmă.

Bruxelles-ul a demarat deja procedura juridică împotriva Ungariei pentru legea care interzice promovarea conținutului LGBTQ pentru minori. Decizia a venit după ce noua lege din Ungaria a generat cel mai tensionat summit UE din ultima vreme, acesta fiind confruntat fățiș de mai mulți lideri europeni. Cel mai vocal a fost premierul Olandei Mark Rutte care invita Ungaria să iasă din UE dacă nu poate respecta valorile uniunii.