Aproximativ 20.000 de afgani care au asistat armata SUA, în special ca translatori, au solicitat în această etapă să fie evacuaţi de Statele Unite, a declarat joi Casa Albă, precizând că acest număr nu include familiile, relatează La Libre și Agerpres.

Fortele speciale afganeFoto: Noorullah Shirzada / AFP / Profimedia Images

Aceşti afgani şi familiile lor, în funcţie de starea controalelor de securitate la care sunt supuşi, vor fi duşi fie la o bază militară din Statele Unite, fie spre o bază militară americană din străinătate sau într-o terţă ţară, a explicat Jen Psaki, purtător de cuvânt al Casei Albe, în cadrul unei conferinţe de presă.

Washingtonul a pus în aplicare o vastă operaţiune de relocalizare a personalului auxiliar al armatei americane în Afganistan.

Zborurile de evacuare pentru aceşti afgani urmează să înceapă în ultima săptămână a lunii iulie, trupele americane urmând să finalizeze retragerea din Afganistan pe 31 august.

Retragerea programată a ultimilor soldaţi a reaprins îngrijorările afganilor care au asistat armata SUA şi care se tem de represalii din partea talibanilor.

Aceştia şi-au intensificat ofensivele şi au preluat controlul asupra unor vaste zone rurale din ţară.

Pe același subiect: