Rusia a adăugat site-ul de investigații Proekt pe lista de organizații „indezirabile”, o desemnare care interzice activitățile sale și îi pune în pericol de încarcerare pe jurnaliști, o parte a acestora fiind catalogați joi drept „agenți străini”, relatează Moscow Times.

Vladimir PutinFoto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

Fondat în 2018, Proekt, unul dintre ultimele site-uri independente de știri din Rusia, a fost în spatele mai multor investigații răsunătoare privind averile ascunse ale elitelor țării.

Pe 29 iunie poliția rusă a efectuat percheziții la locuințele lui Roman Badanin, redactorul-șef al publicației, și a jurnalistei Maria Zholobova în timp ce redactorul-șef adjunct Mihail Rubin a fost reținut după ce Proekt a anunțat că va publica o nouă investigație, de data aceasta despre averea ministrului de interne Vladimir Kolokoltsev.

Procurorul general al Rusiei a adăugat Proekt pe lista „ONG-urilor străine indezirabile” joi, afirmând că jurnaliștii săi amenință „fundațiile ordinii constituționale și securității Federației Ruse”.

Legislația rusă prevede ca organizațiile declarate „indezirabile” să se desființeze. Indivizii găsiți vinovați de organizarea unei astfel de entități riscă o pedeapsă de până la 6 ani de închisoare în timp ce membrii simpli de până la 4 ani.

Desemnarea le interzice de asemenea și altor jurnaliști sau site-uri să citeze direct materialele Proekt sau să pună link-uri către ele.

„Agenți străini”

Proekt este unul dintre cele mai cunoscute site-uri de investigații din Rusia, jurnaliștii săi publicând materiale incendiare despre presupusa fiică ascunsă a lui Vladimir Putin, proprietățile de lux ale noului prim-ministru Mihail Mișustin și averea ilicită a liderului cecen Ramzan Kadîrov.

Autoritățile ruse au desemnat 40 de organizații ca fiind „indezirabile” în conformitate cu o lege din 2015 despre care grupurile pentru respectarea drepturilor omului afirmă că face parte din campania Kremlinului de a suprima orice formă de disidență.

Președintele Vladimir Putin a promulgat luna trecută o lege care le interzice rușilor să coopereze cu grupuri „indezirabile” indiferent unde s-ar afla acestea în lume.

Badanin și alți 3 jurnaliști ai Proekt au fost de asemenea adăugați joi pe lista „agenților străini” ținută de ministerul justiției de la Moscova. Redactorul-șef și redactorul-șef adjunct al site-ului de știri Open Media, precum și o corespondentă a Radio Svoboda au fost de asemenea plasați pe listă.

Indivizii desemnați drept „agenți străini” sunt supuși unor verificări financiare exhaustive și amendați sever pentru orice greșeli depistate în declarațiile fiscale.

Aceștia trebuie de asemenea să își menționeze desemnarea de „agent străin” în toate materialele publicate, inclusiv în postările de pe platformele social media.